Американка Алисон Флук-Екрен / - Канцеларија шерифа
08/06/2022 u 08:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Американка водила женски батаљон ИСИС-а

Она је признала да је водила и обучавала јединствени батаљон од преко 100 жена и дјеце у Сирији

Американка је признала да је предводила искључиво женски батаљон Исламске државе у Сирији, као и да је планирала нападе на америчко тло. Она је признала да је водила и обучавала јединствени батаљон од преко 100 жена и дјеце у Сирији.

Алисон Флук-Екрен (42) изјаснила се кривом по једној тачки да је подржавала групу и обучавала више од 100 жена и дјевојака да почине насиље, преноси Би-Би-Си.

Флуке-Екрен је била мајка и учитељица која је живјела у Египту и Турској, након чега је постала једна од вођа исламистичке групе. Напустила је Сједињене Државе 2011. и радила је са терористичком групом у Либији прије Сирије.

Док је била у ИСИС-у, предводила је Кхатибу Нусаибах, женски батаљон са седиштем у Ракки у Сирији.

Њена примарна улога била је да научи жене и дјецу да користе оружје, од пушака АК-47 и граната до самоубилачких прслука, према званичницима.

На суду у Вирџинији, признала је да је тренирала само женску групу, али је тврдила да никада није покушала да регрутује дјецу.

"Нисмо намјерно обучавали ниједну младу дкевојку", рекла је она, преноси CNN. Очекује се да ће неке од жена које је обучавала свједочити против ње на рочишту за изрицање пресуде.

Флуке-Екрен, позната под надимком Умм Мохаммед ал-Амрики, такође је живјела у Мосулу, у Ираку, након што су је заробили борци ИСИС-а.

Према ријечима тужиоца, једна свједокиња је свједочила да је њен ниво радикализације био „ван скале“ и „11 или 12“ на скали од један до 10.

Она је такође признала да је разговарала о нападима на америчко тло, укључујући универзитет и тржни центар.

Сваки напад у којем није убијен велики број појединаца сматрала је расипањем средстава“, рекао је свједок који је раније признао кривицу.

Документи такође откривају да је њен други муж био члан Ансар Ал-Шарија, милитантне организације која је напала амерички комплекс у Бенгазију, у Либији, 2012. године.

Она и њен супруг, који је касније убијен у ваздушном нападу, саставили су извјештај за руководство групе након анализе америчких докумената узетих из напада у Бенгазију.

Флуке-Екрен је ухапшена у Сирији и приведена у Сједињеним Државама у јануару и оптужена за пружање материјалне подршке или ресурса ИСИС-у и завјеру. Када је судија на рочишту споменула да Флуке-Екрен има још дјеце, питајући је да ли су дјеца разлог због којег би могла да осјети притисак да се изјасни, Флуке-Екрен је бризнула у плач. Пријети јој максимална казна од 20 година затвора. Изрицање пресуде заказано је за 25. октобар.

Чланови њене породице су раније тражили од суда да јој забрани контакт са њима.

Према ријечима једног америчког тужиоца, рођаци кажу да их је издала и да би могла да да изјаве против ње на изрицању пресуде 25. октобра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:47