27/01/2023 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asteroid veličine kombija projurio blizu Zemlje

NASA je u oktobru prošle godine udarom sonde po prvi put uspjela da promjeni smjer kretanja asteroida, što je bio prvi pokušaj čovječanstva da postavi odbranu planete

Asteroid veličine kombija proletio je iznad južnog djela Južne Amerike malo prije 1.30h po srednjoevropskom vremenu i to je bio jedan od najbližih susreta Zemlje s nebeskim tijelom ikada zabilježenih, javlja BBC u petak.

Nebesko tijelo, naziva 2023 BU, u petak je u 01:27h po srednjoevropskom vremenu došlo do svoje najbliže tačke Zemlji. Projurilo je pored južnog djela Južne Amerike, na visini od samo 3.600 kilometara.

To pokazuje kako još uvijek postoje asteroidi značajne veličine koji vrebaju blizu Zemlje i koje tek treba otkriti.

Ovaj asteroid otkrio je tek prošlog vikenda astronom amater Genadij Borisov u opservatoriji Margo na Krimu.

Naknadna promatranja dala su podatke o o veličini 2023 BU i, što je ključno, njegovoj orbiti.

Zbog toga su astronomi mogli biti toliko uvjereni da će promašiti Zemlju, iako je došao unutar luka koji zauzimaju svjetski telekomunikacijski sateliti, koji se nalaze 36.000 km iznad nas.

Čak i da je 2023 BU bio na putu direktnog sudara, teško bi napravio veliku štetu. S procijenjenim prečnikom do 8,5 metara vjerovatno bi se raspao visoko u atmosferi. Međutim, to bi proizvelo spektakularnu vatrenu kuglu.

Poređenja radi, poznati meteor koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad južne Rusije 2013. i eksplodirao iznad Čeljabinska bio je prečnika 18 metara. Proizveo je udarni talas koji je razbio prozore na tlu.

Naučnici iz američke svemirske agencije NASA kažu da je orbita 2023 BU oko Sunca izmjenjena nakon što je proletio pored Zemlje. Gravitacija naše planete povukla ga je i prilagodila mu putanju kroz svemir.

U toku su veliki napori da se otkriju mnogo veći asteroidi, koji bi zaista mogli da naprave štetu ako udare u Zemlju.

NASA je u oktobru prošle godine udarom sonde po prvi put uspjela da promjeni smjer kretanja asteroida, što je bio prvi pokušaj čovječanstva da postavi odbranu planete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ASTEROIDZEMLJA
19. april 2024 04:38