/ - SHUTTERSTOCK
27/06/2024 u 07:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Astronauti NASA-e zaglavili u svemirskoj stanici

Kada je dvoje veterana astronauta američke svemirske agencija NASA poletjelo na probnu vožnju Boingove nove kapsule, očekivalo je da će se za nedjelju dana vratiti kući iz Međunarodne svemirske stanice.

Od tada su prošle tri nedjelje i Buč Vilmor i Suni Vilijams su i dalje tamo dok NASA i Boing rješavaju probleme sa opremom koji su se pojavili na putu do tamo, prenose agencije.

Tri potencijalna datuma slijetanja su otkazana i njihov let kući je sada "na čekanju".

Ove nedjelje, Boing je rekao da problemi s kapsulom Starliner ne ometaju povratak i da "astronauti nijesu zaglavili".

Dugo odlagani probni let je bio prvi sa astronautima u kapsuli. Boing planira da se pridruži privatnom "SpaceX"-u u prevozu posada do i od svemirske stanice za račun NASA-e.

NASA želi više vremena za analizu problema u pogonskom sistemu te svemirske letjelice koji se koristi za manevrisanje. Pogonski sistem je pričvršćen za kapsulu, ali se ne vraća na Zemlju, već se odbacuje tokom ponovnog ulaska i sagoreva u atmosferi Zemlje.

"Samo nam je potrebno malo više vremena da pregledamo sve podatke i vidimo koliko god možemo dok je taj servisni modul u orbiti", rekao je na konferenciji za novinare prošle nedjelje prije najnovijeg odlaganja Stiv Stič, NASA-in programski menadžer za komercijalnu posadu.

Pet od 28 potisnika kapsule je vjerovatno zbog vreline otkazalo tokom pristajanja na Svemirsku stanicu, ali svi osim jednog su potom radili u probnom režimu, saopštila je NASA, a Boing kaže da taj neispravan potisnik nije problem za povratak.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 07:40