/ ILUSTRACIJA FOTO YOUTUBE: WION
07/05/2022 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Авганистан: Жене морају да носе хиџаб

Напомиње се да ако жена систематски крши правило ношења хиџаба на јавним мјестима, њен отац или муж могу бити осуђени на затворску казну

Владајући талибански покрет у Авганистану званично је најавио обавезно ношење хиџаба за жене широм земље.

- Одлука о ношењу хиџаба је обавезна и неопходна за муслиманске племените, одрасле жене. У складу са шеријатским прописима, жене које због година нису ни старе ни младе, морају прекрити лице- произилази из саопштења Министарства исламске оријентације.

Напомиње се да ако жена систематски крши правило ношења хиџаба на јавним мјестима, њен отац или муж могу бити осуђени на затворску казну.

У складу са уредбом, жене које раде у државним органима и не поштују правила ношења хиџаба треба да буду уклоњене са својих радних мјеста. 

Истовремено, и мушкарац који је у државној служби може бити отпуштен ако се испостави да се његова супруга или ћерка не придржавају правила ношења хиџаба. Министарство је нагласило да се у контексту хиџаба предност даје бурки, одјевном предмету цијеле дужине који покрива чак и очи, које остају скривене фином мрежицом.

Након што су талибани дошли на власт у Авганистану, авганистански активисти су у више наврата демонстрирали у бројним градовима у земљи позивајући нове власти, укључујући да поштују њихова права и осигурају репрезентативност у влади и локалним властима, а такође су се противили захтевима за хиџабом и талибанима, пише Риа Новости.

Почетком августа, талибани су појачали офанзиву против авганистанских владиних снага, ушли у Кабул 15. августа и сутрадан прогласили да је рат завршен. Последње двије недеље августа, са аеродрома у Кабулу, који је био под заштитом америчке војске, извршена је масовна евакуација западних грађана и Авганистанаца који су са њима сарађивали.

У ноћи 31. августа, америчка војска је напустила аеродром у Кабулу, окончавши скоро 20 година војног присуства САД у Авганистану. Почетком септембра објављен је састав привремене владе Авганистана, на чијем челу је био Мохамед Хасан Акхунд, који је био шеф Министарства спољних послова током прве владавине Талибана и под санкцијама УН од 2001. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:02