са састанка / - фото: Скупштина
17/05/2022 u 21:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак: Учешће жена у политици веће, али и даље недовољно

Бошњак је похвалила раније пројекте ОЕБС-а у циљу јачања улоге жена у процесима одлучивања

Веће учешће жена у политици у посљедњих неколико година је видљиво, али је то и даље недовољно, оцијенила је потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак.

Бошњак и посланик Покрета за промјене (ПЗП) Владан Раичевић састали су се данас са представницима ОЕБС-а Јулијаном Нетесовом и Сашом Грбићем.

Састанак је, како су казали из Скупштине, одржан у склопу иницијативе за разматрање могућности будуће сарадње Мисије ОЕБС-а са парламентарним партијама у Црној Гори.

Наводи се да су експерти ОЕБС-а представили концепт родне ревизије унутар политичких партија, који представља процјену страначких процеса и процедура, структура, организацијске културе и активности из родне перспективе.

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права, како се додаје, развила је посебну методологију у сврху препознавања дискриминаторних пракси.

Бошњак је похвалила раније пројекте ОЕБС-а у циљу јачања улоге жена у процесима одлучивања.

 - Бошњак је истакла да је у посљедњих неколико година видљиво веће учешће жена у политици, али да је то и даље недовољно, каже се у саопштењу.

Она је упознала саговорнике са активностима и планом рада Женског клуба, као и иницијативама које су везане за предлоге нових нормативних рјешења која ће бити у циљу већег учешћа жена и јачању родне равноправности.

Бошњак је такође представила проблем незаступљености посланица у одређеним парламентарним делегацијама и скупштинским одборима.

Раичевић је, како се наводи, упознао саговорнике са дјеловима Статута ПЗП-а који се односи на заступљеност жена у органима одлучивања, као и са Мрежом жена која функционише унутар ПЗП.

Он је истакао и да посланички клуб ПЗП-а улаже велике напоре како би прилагодио политике, програм и акционе планове са циљем унапређења заступљености жена и јачању родне равноправности.

Саговорници су се сложили да ће у наредном периоду активизирати сарадњу и да резултат те сарадње треба бити израда страначких акционих планова за родну равноправност који ће водити ка трансформацији ка даљем повећању политичког учешћа жена и сензитивизацији интерних политика и процедура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:31