Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
18/03/2024 u 19:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden i Netanjahu razgovarali prvi put posle više od mjesec

Američki predsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu imali su telefonski razgovor, prvi posle više od mjesec dana, o razvoju situacije u Pojasu Gaze, posebno u Rafi, saopštila je večeras Bijela kuća, prenijele su agencije.

Bajden i Netanjahu "razgovarali su o najnovijim događajima u Izraelu i Gazi, uključujući o situaciji u Rafi i naporima da se poveća humanitarna pomoć Gazi", navela je Bijela kuća i dodala da će detalji razgovora biti naknadno saopšteni.

Izraelski premijer, koji odbacuje pritisak Vašingtona, nedavno je rekao da Izrael i dalje planira ofanzivu na Rafu, na jugu opkoljenog Pojasa Gaze.

Bajden je upozorio na bilo kakvu operaciju u Rafi bez "vjerodostojnog" plana za zaštitu grada gdje se nalazi više od milion civila.

Američki predsjednik podržava Izrael od napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra, ali se sada sve više distancira od Netanjahua.

UN su upozorile na opasnost od gladi u Gazi, a američki predsjednik je naložio ispuštanje pomoći iz vazduha, a potom je poslao američke vojnike da izgrade privremenu luku.

SAD i dalje pružaju milijarde dolara vojne pomoći Izraelu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:04