Borelj / EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
05/06/2024 u 13:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borelj: EU podržava plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio Bajden

Evropska unija u potpunosti podržava plan koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, koji bi doveo do trajnog primirja u Pojasu Gaze, saopštio je visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Plan obuhvata oslobađanja svih talaca i porasta humanitarne pomoći na tom području,

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog savjeta, Borelj je naveo da EU cijeni "odlučne napore SAD, Egipta i Katara u omogućavanju pregovora o okončanju rata u Pojasu Gaze, uz osiguranje bezbjednosti Izraela".

Borelj je naglasio da je izgubljeno previše civilnih života, prenosi Nova.rs.

Bajdenov plan u tri faze za okončanje rata u Gazi: Desničari u Izraelu bijesni, čeka se odgovor Hamasa

- Trajni prekid vatre hitno je potreban kako bi se obezbijedila zaštita civila, bezuslovno oslobađanje svih talaca i kako bi se povećao dotok preko potrebne humanitarne pomoći u Gazu, s obzirom na produbljivanje humanitarne krize - naveo je on.

Borelj je poručio da su mir i stabilnost na Bliskom istoku u interesu oba naroda, regiona u cjelini, ali i globalno.

- EU podstiče obe strane da prihvate i primjene predlog u tri faze i spremna je da doprinese oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, baziran na rešenju s dve države, kao i da podrži koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze -naglasio je Borelj.

Bajden je u petak iznio predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se do trajnog prekida vatre došlo kroz tri faze.

Predlog u prvoj fazi predviđa primirje od šest nedelja i povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze, oslobađanje nekih talaca, uključujući starije osobe i žene u zamjenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika.

U drugoj fazi bi, prema riječima Bajdena, došlo do razmjene za sve preostale žive taoce, uključujući muške vojnike, a potom bi se izraelske snage povukle iz Gaze i time bi počelo trajno primirje.

Plan koji je izneo Bajden podržale su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 13:09