Жозеп Борељ / - СЛОБОДНИ ИЗВОРИ
11/04/2022 u 11:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Борељ најавио могућност новог санкционисања Русије

Он је казао да се очекује да се идућих дана интензивирају сукоби у Донбасу, на истоку Украјине

Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ казао је да постоји могућност за увођење више санкција Русији,prenosi MINA.

Он је рекао да су санкције увијек на столу.

-Министри ће расправљати о томе који су даљи кораци- казао је Борељ уочи састанка с министрима вањских послова ЕУ у Луксембургу, одговарајући на питање је ли Унија спремна да размотри ембарго на руску нафту, као одговор на инвазију Москве на Украјину.

Борељ је навео да ће министри вањских послова земаља чланица ЕУ расправљати о начинима помоћи становницима Украјине, преноси Радио Слободна Европа.

Он је казао да се очекује да се идућих дана интензивирају сукоби у Донбасу, на истоку Украјине.

ЕУ је прије три дана договорила пети пакет санкција Русији због њеног рата против Украјине, укључујуц́и мјере забране увоза угља и затварање лука ЕУ за руске бродове.

-Заједно са четири претходна пакета, ове санкције ц́е додатно допринијети јачању економског притиска на Кремљ и онеспособити га да финансира инвазију на Украјину"-наводи се у саопштењу европског блока од 8. априла.

Санкције циљају на шест главних подручја - руски угаљ, финансијске трансакције, транспорт, увоз и извоз у Русију и искључивање Русије из јавних уговора и европских фондова.

Сједињене Америчке Државе и њихови европски савезници увели су санкције Русији, која је започела инвазију на Украјину 24. фебруара, да би економски, финансијски и дипломатски изоловале Москву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:59