Жозеп Борељ / - РТС
21/03/2022 u 10:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Борељ: Вријеме да се крене даље у интеграцији Зaпадног Балкана

Он је позвао све земље региона да наставе блиску сарадњу са ЕУ како би "Западни Балкан био миран, стабилан и чврсто на путу ка ЕУ"

Високи представник Европске уније (ЕУ) Жозеп Борељ истакао је да је будућност Западног Балкана "јасно, унутар ЕУ" и да Западни Балкан није задње двориште Уније већ њен унутрашњи простор, јављају агенције преносе медији.

Борељ је синоћ у блогу насловљеном "Вријеме да се крене напријед у ЕУ интеграцији Западног Балкана" поводом прошлонедјељних посејта Сјеверној Македонији, Албанији и Босни и Херцеговини, указао да су вође тих земаља јасно осудиле руску инвазију Украјине и придружиле се санкцијама ЕУ против Русије.

-Уједињени смо у напорима да зауставимо рат и помогнемо украјинском народу. Ја сам чврсто истакао посвећеност ЕУ да још више подржи Западни Балкан и да крене даље у будућности региона у Европској унији- написао је Борељ.

Он је указао да је чак и прије рата у Украјини, који враћа "жива сјећања" на ратове током распада бивше Југославије 1990-их и 2000-их, констатовано забрињавајуће враћање тензија у региону, посебно унутар БиХ и између Србије и Косова.

Он је позвао све земље региона да наставе блиску сарадњу са ЕУ како би "Западни Балкан био миран, стабилан и чврсто на путу ка ЕУ".

-Видјели смо како спољно мијешање покушава да дестабилизује наше сусједе и ослаби Европску унију, посебно кроз руске подмукле и добро документоване кампање дезинформација- рекао је он.

Борељ је навео да "брутални напад" руског предсједника Владимира Путина на Украјину приморава све земље да направе избор.

-Избор између владавине права и владавине оружја, између поретка заснованог на правилима и свијета голе агресије. Са земљама које сам посјетио смо уједињени у покушају да зауставимо нечувен рат у Украјини. Морамо да наставимо да блиско сарађујемо како би Западни Балкан био миран, стабилан и чврсто на путу ка ЕУ- нагласио је Борел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:28