/ - SHUTTERSTOCK
02/08/2024 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Britanski veterinari: Moguće je hraniti pse biljnom hranom

Iako se neki vlasnici možda ne slažu sa veganskom ishranom, postoje psi koji jednostavno ne žele da jedu meso i više im odgovara biljna hrana.

Britansko veterinarsko udruženje se godinama protivi veganskoj ishrani za pse, a njihov stav je naširoko objavljen.

Međutim, 2023. godine odlučili su da prestanu da se javno suprotstavljaju veganskoj hrani za kućne ljubimce i osnovali su radnu grupu da preispita stav o ishrani. To ih je navelo da potvrde da je „moguće hraniti pse biljnom hranom“.

Kako navode u postu od 24. jula 2024., „njihov fokus je sada na podršci vlasnicima kućnih ljubimaca u ispunjavanju prehrambenih potreba svojih ljubimaca uz poštovanje njihovog načina života, bez pokušaja da diktiraju ‘najbolju’ ishranu za pojedine kućne ljubimce.“

Podsjećanja radi, istraživanje objavljeno u naučnom časopisu PLOS One otkrilo je da psi hranjeni veganskom ishranom pokazuju manje znakova lošeg zdravlja, odnosno manje pate od uobičajenih bolesti i  zbog toga rjeđe posjećuju veterinara.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta Vinčester u Velikoj Britaniji kako bi razjasnili potencijalne zdravstvene efekte različitih ishrana za pse, pošto trenutno postoje ograničena istraživanja u ovoj oblasti.

Za potrebe studije, naučnici su analizirali podatke o starateljima 2.536 pasa koji su hranjeni konvencionalnom ishranom, sirovim mesom i veganskom ishranom.

Anketa je uključivala pitanja o zdravlju pasa, uključujući broj posjeta veterinaru, upotrebu ljekova i specifične poremećaje zdravlja pasa.

Podaci istraživanja su potvrdili da nutritivno ispravna veganska ishrana može zapravo biti najzdraviji i najmanje opasan izbor za pse.

Iako se neki vlasnici možda ne slažu sa veganskom ishranom, postoje psi koji jednostavno ne žele da jedu meso i odgovara im ova vrsta hrane.

Najvažnije je prihvatiti činjenicu da, iako su psi svaštojedi, neki od njih će se više zadovoljiti voćem i povrćem nego sočnim komadom mesa, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 19:28