Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
10/09/2024 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Četiri astronauta otišla u prvu privatno finansiranu šetnju svemirom

Četiri privatna astronauta poletjela su u svemir rano u utorak u modifikovanoj SpaceX Crew Dragon kapsuli, započevši petodnevnu misiju kompanije Polaris Dawn, koja ima za cilj testiranje novih dizajna svemirskih odijela i izvođenje prve privatne šetnje svemirom.

Posada, preduzetnik milijarder, penzionisani vojni pilot borbenog aviona i dvoje zaposlenih u SpaceX-u, poletjeli su iz NASA svemirskog centra Kennedy na Floridi oko 5:23 ujutro po tamošnjem vremenu (11:23 po srednjeevropskom vremenu).

Ovo je peta - i najrizičnija - privatna misija Crew Dragona do sada. Nakon što stigne u svemir nekoliko minuta nakon lansiranja, svemirska letjelica će se smjestiti u orbitu ovalnog oblika, proći čak 190 km (118 milja) do Zemlje i čak 1400 km (870 milja), što je najdalje što su se ljudi usudili od američkog Apolo mjesečevog programa 1972. godine, prenosi RSE.

Lansiranje u utorak je bilo odgođeno oko dva sata zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Samo su visoko obučeni, dobro finansirani vladini astronauti išli u svemirske šetnje u prošlosti. Bilo ih je otprilike 270 na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) od njenog stvaranja 2000. godine, te 16 kineskih astronauta na pekinškoj svemirskoj stanici Tiangong.

Svemirska šetnja Polaris Dawn planirana je za treći dan misije na 700 km visine i trajaće oko 20 minuta.

SpaceX-ova letjelica Crew Dragon polako će smanjiti pritisak u cijeloj kabini - nema vazdušnu komoru kao ISS - i sva četiri astronauta će se oslanjati na svoja svemirska odijela sa kisikom.

Problematična kapsula vraća se na Zemlju bez astronauta

Prva američka svemirska šetnja je bila 1965. godine, na kapsuli Gemini, i koristila se sličnu proceduru onoj koja je planirana za Polaris Dawn: kapsula je bila pod pritiskom, otvor se otvorio, a astronaut u svemirskom odijelu izašao je vani na priveznom kablu.

Jared Isaacman, 41, pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4, finansira misiju Polaris, kao što je učinio za svoj Inspiration4 let sa SpaceX-om 2021. Odbio je reći koliko plaća za misije, ali vjerovatno će koštati stotine miliona dolara.

Pridružio mu se pilot misije Scott Poteet, 50, penzionisani američki. potpukovnik ratnog zrakoplovstva, te zaposlenici SpaceX-a Sarah Gillis, 30, i Anna Menon, 38, obje starije inženjerke u kompaniji.

Za šetnju svemirom Isaacman i Gillis će izaći iz svemirske letjelice vezani dovodom kisika, dok Poteet i Menon ostaju u kabini.

Misija je prva u Isaacmanovom privatnom programu Polaris koji uključuje narednu misiju Crew Dragon u budućnosti, nakon čega slijedi let na SpaceX-ovom Starshipu, džinovskoj raketi za koju je kompanija potrošila milijarde dolara.

Kompanija je prethodno imala četiri privatne misije: Isaacman‘s Inspiration4 i tri privatna leta astronauta koje je organizirao Axiom Space sa sjedištem u Houstonu.

Boeing se bori da razvije sličnu svemirsku letjelicu, Starliner, koja bi mogla parirati Crew Dragon.

Ipak, Starlinerova najnovija probna misija NASA-e koja je počela u junu - kada je prvi put letjela sa posadom - ostavila je svoje astronaute na ISS-u prošle sedmice zbog problema s pogonskim sistemom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 03:22