Poplava, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
20/09/2024 u 19:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ciklon Boris: Ljudi strahuju na obalama Odre i Dunava

Smatra se da je najgore prošlo, ali voda kojom je srednjoevropsko područje natopio ciklon Boris sada otiče na sjever i na jug. U Mađarskoj se tek očekuje najgore - u Srbiji se ne očekuju problemi.

Broj žrtava katastrofalnih poplava u područjima srednje i jugoistočne Evrope popeo se juče na 23. To javljaju njemački mediji pozivajući se na izvore u Češkoj, gdje je prijavljena još jedna žrtva, piše DW.

Međutim, osam osoba su zavedene kao nestale, pa bi broj žrtava mogao biti i veći, prenosi N1.rs.

Stručnjaci procjenjuju da će trebati godine za sanaciju štete u teško pogođenim područjima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će za saniranje posledica poplava u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj biti izdvojeno deset milijardi evra.

Opasnost nije prošla

Pri tom opasnost nije potpuno minula. U Njemačkoj se mesta duž njemačko-poljske granice na reci Odri danima pripremaju za moguće poplave.

U Frankfurtu na Odri, Ajzenhitenštatu i Racdorfu za sada je na snazi najniži stepen upozorenja, ali se očekuje porast vodostaja, sa kritičnim periodom sredinom naredne sedmice.

Vrh poplavnog talasa stigao u Mađarsku, borba sa visokim vodostajem u Češkoj i Poljskoj

U Frankfurtu na Odri je sinoć učvršćen mobilni zaštitni zid. Grad je otvorio i „vruću liniju“ gdje građani mogu da prijave hitnu situaciju.

Preko rijeke je poljski grad Stubice, a Frankfurt komšijama nudi podršku jer grad na poljskoj strani leži mnogo nepovoljnije nego Frankfurt na njemačkoj obali Odre.

Četrdeset kilometra južno od Frankfurta na Odri, na ušću Nise u Odru nalazi se Racdorf, mesto koje je teško stradalo u katastrofalnim poplavama 1997. Od tada je dosta urađeno na zaštiti od poplava.

Sada se ne grade nasipi

Trenutnu situaciju na jugoistoku Evrope je za N1 sažeo generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, rekavši „samo u Hrvatskoj imamo 4.100 kilometara nasipa. U trenutku kad imate najavu ekstremnih prilika, nasipe nije moguće dograditi, ako se to nije napravilo godinama pre.“

On je dodao da po njegovoj procjeni „Mađarska ima dugu tradiciju obrana od poplava“ i da vjeruje da će se bolje obraniti od drugih zemalja. Ali smatra da Njemačka, Austrija, Slovenija i Italija imaju velike probleme.

Ogromne količine vode iz srednjoevropskih poplava traže svoj put i Dunavom na jug. Budimpešta je sledeći velegrad koji se bori protiv nadolaska vode.

Vojska učvršćuje nasip kod Budimpešte

Prema prognozi hidrometeorološke službe najveći vodostaj Dunava se očekuje u subotu sjeverno od Budimpešte, pri čemu će on biti „šest do deset centimetara niži“ od očekivanog.

Međutim, nadležne službe upozoravaju da će još dugo biti potrebno da se zadrže mjere protiv poplava.

Ipak, slike iz Budimpešte su obišle svijet jer je Dunav već došao do podnožja čuvene zgrade mađarskog Parlamenta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 19:42