/ - PIXABAY
17/12/2023 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čile glasa o novom ustavu

Novi predlog čiji su autori mahom desničarski poslanici je konzervativniji i od predhodnog predloga ustava i onog Pinočeovog, jer bi učvrstio principe slobodnog tržišta, smanjio državnu intervenciju i ograničio bi neka prava žena

Glasači u Čileu glasaju danas na referendumu o tome da li da odobre novi ustav koji će zamijeniti stari donesen za vrijeme diktature generala Augusta Pinočea.

Ovaj referendum dolazi nakon što su Čileanci na prvom referendumu ogromnom većinom odbili predhodni predlog ustava koji su predložile ljevičarske stranke i koji su mnogi opisali kao jedan od najprogresivnijih svjetskih ustava, prenosi N1.

Novi predlog čiji su autori mahom desničarski poslanici je konzervativniji i od tog i onog Pinočeovog, jer bi učvrstio principe slobodnog tržišta, smanjio državnu intervenciju i ograničio bi neka prava žena.

Ukoliko birači odbace i ovaj predlog, u tom slučaju će stari ustav iz vremena vojne diktature ostati na snazi.

Prema rezultatima najnovijih anketa 46 odsto anketiranih reklo je da će glasati protiv novog ustava, dok je 38 odsto reklo da će glasati za.

Jedan od najkontroverznijih članova u predloženom novom nacrtu ustava kaže da „zakon štiti život nerođenih“, za koji mnogi upozoravaju da bi ako se novi ustav prihvati abortus bi mogao da postane potpuno nezakonit u toj južnoameričkoj zemlji.

Čileanski zakon trenutno dozvoljava prekid trudnoće iz tri razloga: silovanje, neodrživ fetus i rizik po život majke.

Drugi član u predloženom dokumentu koji je izazvao kontroverzu kaže da zatvorenici koji pate od smrtonosne bolesti i koji se ne smatraju opasnim za društvo u cjelini mogu dobiti kućni pritvor.

Kritičari iz redova ljevičarskih opozicionih stranaka i organizacija kažu da bi ta odredba mogla da koristi onima koji su osuđeni za zločine protiv čovječnosti tokom diktature generala Augusta Pinočea koji je vladao između 1973-1990. godine.

Proces pisanja novog ustava počeo je nakon velikih uličnih protesta 2019. godine, kada su hiljade ljudi protestvovali zbog nejednakosti u jednoj od politički najstabilnijih i ekonomski najjačih zemalja Latinske Amerike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:41