вакцина, корона вирус / - вакцина, корона
02/05/2022 u 20:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данци уништавају преко милион вакцина истеклог рока трајања

Око 81 одсто становништва Данске која има 5,8 милиона становника, примило је двије дозе вакцина против Ковид-19, док је готово 62 одсто примило допунску вакцину

Дански здравствени званичници рекли су да ће 1,1 милион вишка вакцина против Ковид-19 бити одбачено у наредним седмицама јер им ускоро истиче рок трајања, а напори да се донирају земљама у развоју нијесу успјели.

Статенс Серум Институт, владина агенција која мапира ширење Ковид-19 у Данској, рекла је да је епидемија у тој скандинавској држави тренутно под контролом, а да је висока покривеност вакцинама у овој популацији.

Око 81 одсто становништва Данске која има 5,8 милиона становника, примило је двије дозе вакцина против Ковид-19, док је готово 62 одсто примило допунску вакцину, преноси Слободна Европа.

Агенција наводи да Данска, као и већина држава свијета, има вишак вакцина.

- Сада постоје глобални изазови с донацијом вакцина против Ковид-19 (између осталог) јер се по први пут током пандемије појавила ситуација у којој понуда вакцина премашује потражњу -  навели су из данске владине агенције, додајући да се то односи и на Данску.

Додали су и да је Данска донирала девет милиона доза вакцина и да сарађује с другим државама Европске уније у проналажењу земаља које ће примити вишак вакцина

- Међутим, у свјетлу пада потражње и недостатка капацитета за увођење и спремности за вакцинисање у земљама у развоју, Данској и другим земљама ЕУ-а било је тешко пронаћи земље које би примиле вишка дозе - наводи се.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:33