руска застава / - ФОТО: илустрација
05/04/2022 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данска протjеруjе 15 руских дипломата

Таj потез долази након што jе неколико других земаља ЕУ, укључуjући Француску и Њемачку, у понедjељак рекло да ће протjерати руске дипломате

Данска jе наjавила данас да ће протjерати 15 руских дипломата, у складу са корацима коjе су предузеле друге земље Европске униjе (ЕУ), након извjештаjа о пронађеним масовним гробницама и убиствима цивила у украjинском граду Бучи.

-То jе jош jедан примjер бруталности, окрутности и ратних злочина, коjи су се очигледно догодили у Бучи- рекао jе дански министар спољних послова Jепе Кофод на брифингу за новинаре, преноси агенциjа Роjтерс.

Таj потез долази након што jе неколико других земаља ЕУ, укључуjући Француску и Њемачку, у понедjељак рекло да ће протjерати руске дипломате.

Москва, коjа тврди да су слике погубљених цивила у Бучи производи украjинске и западне пропаганде како би дикредитовали Русиjу, рекла jе да ће Копенхаген добити одговор на протjеривање, пренеле су РИА Новости.

Данско Министарство спољних послова саопштило jе да не жели да прекида дипломатске везе са Москвом и да руски амбасадор и остатак амбасаде ниjесу били део протеривања, преноси Слободна Европа.

Данска безбjедносно-обавjештаjна служба навела jе у извjештаjу раниjе ове године да jе руска амбасада запошљавала неколико обавjештаjних службеника умиjешаних у шпиjунажу.

- Желимо да пошаљемо jасан сигнал Русиjи да jе шпиjунажа на данском тлу неприхватљива - рекао jе Кофод.

Слике мртвих цивила на улицама Буче смjештене 37 километара сjеверозападно од Киjева, поjавиле су се након што jе Украjина у суботу обjавила да су њене снаге вратиле контролу над целом киjевском региjом и ослободиле градове од руских трупа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 19:41