КОРОНА ВИРУС, ИЛУСТРАЦИЈА / - UNSPLASH
18/11/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делта плус соj изазива мање симптома ковида-19

Истраживање је такође показало да тзв. бустер доза вакцине смањује ризик од инфекције код одраслих људи за двије трећине у поређењу с особама које су примиле двије дозе

Мање је изгледно да ће подврста делта соја коронавируса, која се све више шири Великом Британијом, изазвати симптоме болести ковид-19 код заражених, показало је истраживање лондонског “Империал Цоллеге”, чији су резултати објављени у четвртак.

Показало се да је тек трећина заражених подврстом делта соја познатом под називом „АY.4.2“ развила „класичне“ симптоме ковида-19, док их је код оригиналног делта соја (АY.4) готово половина испитаника имала, преноси Н1.

Код људи заражених делта плус сојем двије трећине је развило било какве симптоме ковида-19, док је код оних који су се заразили делта сојем три четвртине имало барем један симптом болести.

Показало се да се подврста делта соја нешто лакше преноси, али није се показало да изазива теже облике болести или да су вакцине против ње мање дјелотворне.

„Показало се да се нешто лакше преноси, али и да је мање симптоматска, што је добро“, изјавио је епидемиолог Пол Елиот.

„Империал“ је већ био објавио парцијалне резултате истраживања који су показали да је ова варијанта вируса на свом врхунцу ширења била у октобру, а да је највише заражених било међу дјецом.

Комплетни резултати истраживања спроведеног између 19. октобра и 5. новембра потврдили су оно што су показивали дневни резултати – пад дневног броја заражених био је повезан са школским празницима крајем октобра.

Истраживање је такође показало да тзв. бустер доза вакцине смањује ризик од инфекције код одраслих људи за двије трећине у поређењу с особама које су примиле двије дозе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 09:47