Корона / - РТРС
16/05/2022 u 20:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милион људи и даље у изолацији у Шангају

Епидемија коронавируса под контролом, после 50 дана отварају се тржни центри и супермаркети

У већем дијелу Шангаја заустављено је ширење коронавируса, али је око милион људи и даље у карантину, саопштиле су тамошње власти. 

Навели су да се град постепено отвара и да је епиједмија под контролом, као и да економски подаци показују негативан утицај кинеске стратегије "нула ковида".

У саопштењу се наводи да је 15 од 16 округа Шангаја који нису у карантину зауставило пренос коронавируса и да је епидемија под контролом.

Супермаркети, тржни центри и ресторани су поново отворени, уз ограничење броја људи и контаката, док ограничења кретања остају на снази а метро је и даље затворен.

У граду са 25 милиона многи становници били су затворени у својим домовима, имањима и четвртима више од 50 дана, а за потпуно отварање предвиђен је датум 1. јун.

Немилосрдна и често хаотична примјена мјера ограничења у борби против вируса у Шангају изазвала је протесте због недостатка хране, медицинске неге, слободе кретања и веома ограничених права на приватност.

Упркос томе, Кина је одбацила све критике статегије затварања и остала посвец́ена "одлучној борби против било каквих покушаја да се искриви, доведе у питање или одбаци политика против ковида".

Кина је данас пријавила 1.159 нових случајева инфекције, од којих је вец́ина у Шангају. Скоро сви случајеви су биле инфекције без уочених симптома.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:17