Ilustracija / - EPA-EFE
04/12/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deset najskupljih gradova na svijetu

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu deveti put u posljednjih 11 godina, ima najviše cijene prevoza na svijetu, a takođe je i jedan od najskupljih za odjeću, namirnice i alkohol, pokazalo je istraživanje

Singapur i Cirih su ove godine najskuplji gradovi na svijetu, otkrio je Ekonomist Intelidžens Junit (EIU), istraživačko-analitički ogranak Ekonomist grupe, u svom istraživanju o troškovima života u svetu objavljenom ove nedjelje.

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu deveti put u posljednjih 11 godina, ima najviše cijene prevoza na svijetu, a takođe je i jedan od najskupljih za odjeću, namirnice i alkohol, pokazalo je istraživanje.

Bitkoin prvi put ove godine iznad 40.000 dolara, od petka porastao za…

Cirih se popeo sa šestog mjesta i izjednačio se sa Singapurom zbog rasta cijena hrane, potrepština za domaćinstvo i rekreaciju, kao i zbog švajcarskog franka. Njujork je pao na treće mjesto, izjednačivši se sa Ženevom, dok je Hong Kong bio peti.

Prvih deset zaokružili su Pariz, Kopenhagen, Los Anđeles, San Francisko i Tel Aviv. Istraživanje je sprovedeno prije prošlomjesečne eskalacije neprijateljstava u Gazi, navodi se u izvještaju.

Zapadna Evropa dominira

Zapadna Evropa daje četiri od deset najskupljih gradova zbog visoke inflacije, posebno poskupljuju namirnice i odjeća, pokazalo je istraživanje. Najveći ruski gradovi, Moskva i Sankt Peterburg, pali su na rang listi zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom i kursa rublje.

Šta će biti sa ruskim milijardama zamrznutim u Švajcarskoj

Istraživanjem su analizirane cijene na više od 200 roba i usluga u 173 velika grada. U prosjeku, cijene u svim kategorijama su porasle za 7,4% u odnosu na prošlu godinu u lokalnoj valuti, otkrilo je istraživanje. Ovo je bilo ispod rekordnog skoka od 8,1% zabilježenog prošle godine, ali znatno više nego u prethodnih pet godina. Čini se da su cijene komunalnih usluga u većini gradova rasle najsporijim tempom u protekloj godini, dok su cijene prehrambenih proizvoda pokazale najveći rast.

Ovako je to izgledalo prošle godine:

1. Njujork (SAD)

2. Singapur (Singapur)

3. Tel Aviv (Izrael)

4. Hongkong (Kina)

5. Los Anđeles (SAD)

6. Cirih (Švajcarska)

7. Ženeva (Švajcarska)

8. San Francisko (SAD)

9. Pariz (Francuska)

10. Kopenhagen (Danska)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:28