/ FOTO: PR CENTAR
24/09/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dostavili devet predloga DRI za Godišnji plan za 2025.

Predstavnici civilnog sektora, akademske zajednice, strukovnih udruženja i medija dostavili su devet predloga Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) za Godišnji plan za narednu godinu, a kroz njihovo veće angažovanje utiče se na povećanje javne odgovornosti, podiže svijest o značaju uticaja revizije i jača vidljivost rezultata revizije.

To je poručeno sa okruglog stola Državne revizorske institucije (DRI) „Konsultacije sa zainteresovanim predstavnicima civilnog sektora, akademske zajednice, strukovnih udruženja i medija uoči godišnjeg planiranja revizija DRI za 2025. godinu“.

Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević pojasnio je da više međunarodnih dokumenata i rezolucija INTOSAI i EUROSAI organizacija ističu koristi od uključivanja ključnih ciljnih grupa na polju revizije javnog sektora.

- Uzajamna korist se ostvaruje na više nivoa, jer se kroz veće angažovanje ciljnih grupa utiče na povećanje javne odgovornosti kroz praćenje sprovođenja revizorskih preporuka, podiže se svijest o značaju uloge revizije i jača vidljivost rezultata revizije. Spremnost DRI za proaktivnu saradnju sa ključnim zainteresovanim stranama ogleda se u činjenici da je ova oblast prepoznata kao jedan od strateških prioriteta Institucije- istakao je Kovačević.

Prethodni period, kako je kazao, obilježila je plodonosna saradnja sa civilnim društvom i medijima, što se ogleda u činjenici da je DRI kroz revizije obradila nekoliko oblasti, koje su nevladine organizacije predložile na prošlogodišnjem konsultativnom sastanku.

- Tako je ove godine sprovedena revizija na osnovu predloga civilnog društva u oblasti jednostavnih nabavki, revizija CEDIS-a, Rudnika uglja, dok je u toku revizija Pošta Crne Gore. U prethodnom periodu, kada je riječ o revizijama uspjeha, fokus našeg rada su bile teme, koje se tiču zaštite životne sredine, poljoprivrede, socijalne pravde, rodno odgovornog budžetiranja- rekao je Kovačević.

- Poštujući nadležnosti i princip samostalnosti DRI u izboru revizija za Godišnji plan, kapacitete sa kojim raspolaže Institucija, kao i kriterijume za ocjenu rizika koje primjenjujemo u postupku ocjene predloga revizora, svi vaši predlozi rizičnih oblasti će biti predmet analize revizora u postupku ocjene rizika, koji sprovodimo prilikom predlaganja revizija za naredni revizorski ciklus- dodao je Kovačević.

Ključno je, kako smatra, da se sastanci organizuju i nakon što se sprovede revizija, koja je pokrenuta na osnovu predloga, jer je od značaja pratiti način realizacije preporuka.

- U slučaju da nemamo pozivanje subjekta revizije na odgovornost kroz konsultativna parlamentarna saslušanja, od značaja je da civilni sektor i mediji ulože napore da zajednički izvršimo pritisak na parlamentarne odbore da pravovremeno organizuju saslušanja kako bi se pozvale institucije na odgovornost prema javnosti- zaključio je Kovačević.

Senator Zoran Jelić, naglasio je da je prošle godine DRI u godišnji plan za ovu godinu uvrstila 10 odsto predloga civilnog sektora.

- Želimo proaktivnu saradnju sa civilnim sektorom, medijima, svima kako bi stepen realizacije preporuka bio na većem nivou, iako iz godine u godinu imamo sve zapaženije rezultate u stepenu realizacije preporuka. Uz vašu pomoć uspjećemo da bude na još većem nivou- rekao je Jelić.

Do sada su DRI pristigli predlozi i teme od devet predstavnika, a u pitanju je šest predstavnika civilnog sektora i to Institut za poslovnu i finansijsku pismenost, Balkanska istraživačka mreža Crne Gore, Grupa za razvoj i unapređenje sporta, CEE Brankwatch Network, NVO Akcija za socijalnu pravdu i Institut alternativa. Predlog je dostavio i predstavnik strukovnog udruženja Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, kao i predstavnik akademske zajednice Univerzitet Mediteran i predstavnik dnevnih novina Dan.

Kada je riječ o predlozima oblasti i tema za reviziju mogu se razvrstati u nekoliko grupa, a to su revizije privrednih društava sa fokusom na preduzeća koja se odnose na energetski sektor, revizije upravljanja investicijama i uspješnost realizacije infrastrukturnih i kapitalnih projekata i revizije sprovođenja međunarodnih projekata, odnosno korišćenje sredstava iz projekata podrške, kao i različite teme i subjekti revizije i oblasti iz javnog sektora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 15:00