/ - FOTO: KURIR.RS/YOU TUBE/CAVIT EGE TULçA
24/05/2023 u 17:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drama 140 km od Bosfora: Glavni obavještajni brod ruske flote napadnut morskim dronovima?

Posada je zapucala iz teških mitraljeza, a u odbrani su navodno korišćeni teški mitraljezi kalibra 14,5 mm sa kojima je napad odbijen

Ruski obavještajno-izviđački brod "Ivan Кurs" napadnut je površinskim morskim dronovima u vodama Crnog mora nedugo pošto je prošao kroz Bosfor, prenosi Kurir.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo je da se napad na ruski obavještajno-izviđački brod dogodio.

- Oružane snage Ukrajine su oko 5.30 sati bezuspješno sa tri bespilotna plovila pokušale da napadnu brod Crnomorske flote "Ivan Кurs" koji obavlja zadatke obezbeđenja Turskog toka i gasovoda Plavi tok koji se nalaze u isključivoj ekonomskoj zoni Republike Turske - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo odbrane dodalo je da brod nastavlja svoje zadatke.

- Svi neprijateljski morski dronovi su uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda 140 kilometara sjeveroistočno od Bosfora. Brod nastavlja da ispunjava svoje zadatke - dodaje se u saopštenju ruskog Ministartsva odbrane.

U odbrani su navodno korišćeni teški mitraljezi kalibra 14,5 mm sa kojima je napad odbijen.

Ruska ratna mornarica raspolaže inače sa dva obavještajno-izviđačka broda klase "Jurij Ivanov Project 18280". Brod je konstruisao Centralni konstrukcioni biro "Icberg".

Brod ima deplasman od 4.000 tona dok maksimalni radijus kretanja iznosi 13.000 kilometara. U odnosu na starije verzije obavještajnih brodova brod je moderniji i ima visoki stepen automatizacije. Кompletan brod je izgrađen od čelika.

Prevashodna namjena broda je praćenje komunikacija na moru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:12