Demonstracije u Jerevanu, pristižu izbjeglice iz nagorno-Karabaga / - EPA
25/09/2023 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Egzodus Jermena iz Nagorno-Katabaha

Demonstracije u Jerevanu, tražili ostavku premijera, privedeno 140 demonstranata

Gotovo tri hiljade izbjeglica iz Nagorno-Karabaha ušlo je u Jermeniju do ponedjeljka ujutro nakon munjevite ofanzive susjednog Azerbejdžana otvarajući niz pitanja o kojima će predsjednik te zemlje razgovarati s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u enklavi Nakičevan.

Više od 2900 ljudi iz Nagorno-Karabaha prešlo je u Jermeniju, saopštila je jermenska vlada dok se žurno priprema za hiljade izbjeglica. Jermeni u Karabahu, teritoriji koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, bili su prisiljeni na prekid vatre prošle sedmice nakon 24-satne vojne operacije mnogo brojnije azerbejdžanske vojske.

Vodstvo 120.000 Jermenac koji Karabah nazivaju domom reklo je Reutersu u nedjelju da ne žele živjeti u sastavu Azerbejdžana i da će otići u Jermeniju jer se boje progona i etničkog čišćenja.

Haos u Jerevanu: Policija privela 140 demonstranata, tražili ostavku Pašinjana zbog Karabaha

Jermenska policija privela je više od 140 demonstranata koji su blokirali ulice u Jerevanu koji su zahtijevali od premijera te zemlje Nikola Pašinjana da podnese ostavku.

- Od 10 časova po lokalnom vremenu, broj uhapšenih je porastao na 142 - saopšteno je iz jermenskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako prenosi agencija RIA, na jerevanskom Trgu republike došlo je do do fizičkog okršaja između demonstranata i policije.

Protesti u Jerevanu nisu stali od utorka, kada je azerbejdžanska vojska pokrenula "antiterorističku operaciju" i ušla u oblast Nagorno-Karabah.

Glavni zahtjev okupljenih je ostavka premijera Pašinjana, koji je priznao Nagorno-Karabah kao sastavni dio Azerbejdžana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 23:20