Niger / - FLIGHTRADAR24.COM PRINTSCREEN
25/02/2024 u 21:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EKOVAS ukida sankcije Nigeru

Među sankcijama koje će biti momentalno ukinute su zabrana letenja, zatvaranje granica, zamrzavanje sredstava centralne banke Nigera, kao i suspenzija komercijalnih transakcija

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) ukinuće sankcije Nigeru uvedene nakon prošlogodišnjeg puča, saopštio je predsjednik komisije ove organizacije Omar Aliju Turi.

- Ovaj korak se preduzima iz čisto humanitarnih razloga, dok će pojedine restrikcije ostati na snazi - rekao je Turi nakon na samitu EKOVAS-a u Abudži, glavnom gradu Nigerije.

Među sankcijama koje će biti momentalno ukinute su zabrana letenja, zatvaranje granica, zamrzavanje sredstava centralne banke Nigera, kao i suspenzija komercijalnih transakcija.

Samit EKOVAS-a pokušao je da se pozabavi prijetnjom dezintegracije sa kojom se region suočava i da ubijedi vojno rukovodstvo Nigera, Malija i Burkine Faso da preispitaju svoje odluke o napuštanju te organizacije, prenosi "Raša tudej".

- Moramo preispitati naš trenutni pristup u podržavanju ustavnog poretka u državama članicama bloka - rekao je predsjednik Nigerije Bola Tinubu predsjedavajući EKOVAS-a.

Ranije ove nedelje, suosnivač EKOVAS-a i bivši lider Nigerije, general Jakubu Govon pozvao je blok da ukine "sve sankcije koje su uvedene Burkini Faso, Gvineji, Maliju i Nigeru".

Burkina Faso, Mali i Niger, bivše francuske kolonije, objavili su u januaru da se odmah povlače iz EKOVAS-a zbog "nehumanih sankcija", optužujući tu grupu da služi stranim interesima i predstavlja prijetnju po te zemlje.

Regionalni blok je uveo sankcije bivšim francuskim kolonijama kako bi ih naveo da obnove demokratsku vladavinu nakon što su državnim udarima svrgnute njihove civilne vlade.

EKOVAS čine 15 zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:09