Ilustrracija   / - SHUTTERSTOCK
09/03/2024 u 20:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU diplomate: Evropa mora da bude spremna ako Tramp povuče SAD iz NATO

Evropske države moraju da budu spremne na povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz NATO ukoliko na izborima u SAD pobijedi Donald Tramp i povuče američke snage, rekle su diplomate iz evropskih zemalja članica Sjevernoatlanske alijanse.

Diplomate su za londonski Telegraf izjavile da u pojedinim glavnim evropskim gradovima treba da "urade planiranje" i da ponovo razmotre trenutne defanzivne sposobnosti u svjetlu prijetnji koje je objavio bivši predsjednik.

Ove nedjelje, Tramp je ostao jedini kandidat ispred Republikanske stranke za nominaciju na predsjedničkim izborima u novembru, nakon što se rivalka Niki Hejli povukla iz trke za nominaciju.

Mogućnost povratka Trampa u Bijelu kuću izazvala je zabrinutost u Evropi o američkoj podršci Ukrajini, kao i posvećenosti Vašingtona Alijansi.

Tramp je prethodno izjavio da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne članicu NATO koja ne izmiruje svoje obaveze u toj vojnoj organizaciji, dok je Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton predvidio da će Tramp pokušati da povuče SAD iz Alijanse, ukoliko bude izabran.

Prošlog mjeseca, Telegraf je pisao da britanska vlada nema vanreni plan za takav scenario.

Neimenovani evropski diplomata rekao je da su Trampovi komentari "naravno, za zabrinutost".

- Niko ne zna šta će da uradi sledeće - rekao je on.

Zvaničnik je dodao da zemlje NATO treba da urade planiranje za taj scenario koji bi oslabio američku posvećenost Alijansi.

Diplomata iz druge NATO zemlje kaže su Trampovi komentari pokazali da je Evropa "mnogo zavisna od SAD".

Bivši američki obavještajac: Markon napravio zamku za SAD

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:08