/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
29/05/2022 u 20:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ и даље без договора о забрани увоза руске нафте, главна препрека Мађарска

Европска комисија је још почетком овога мјесеца предложила шести пакет санкција против Русије, али након готово мјесец дана преговора договора још нема

Представници држава чланица Европске уније нису ни данас успјели постићи сагласност око шестог пакета санкција против Русије, а нови састанак предвиђен је за понедјељак ујутро прије почетка посебног самита о Украјини, преноси Index.,hr.

Одбор сталних представника (Coreper), који чине представници држава чланица, покушао је данас поподне доћи до консензуса о шестом пакету санкција, који укључује забрану увоза руске нафте, али без успјеха. Нови састанак предвиђен је за понедјељак прије подне.

Компромис око ембарга

У понедјељак поподне почиње дводневни самит Европске уније посвећен Украјини и посљедицама руске агресије на ту земљу. Протеклих дана Coreper је интензивно засједао покушавајући постићи консензус како би се до почетка самита то питање скинуло с дневног реда.

Истодобно, Еуропска комисија је потврдила да је на стол ставила допуњени приједлог према којем би се до краја године забранио увоз руске нафте која се допрема бродовима, док би се нафта која у ЕУ стиже нафтоводом Дружба још неко вријеме могла увозити, како би се олакшала ситуација земљама без излаза на море, које су јако овисне о руској нафти.

-Еуропско вијеће биће сутра кратко упознато о том предлогу, а договор се очекује на разини Corepera сљедеће седмице", каже извор Еуропске комисије.

Главна препрека је Мађарска

Ако такав предлог и прође, поставља се питање хоће ли онда земље које сирову нафту добију преко нафтовода Дружба моћи ту нафту ставити на јединствено европско тржиште након што се преради, будући да би то могло нарушити равноправност на том истом тржишту.

Европска комисија је још почетком овога мјесеца предложила шести пакет санкција против Русије, али након готово мјесец дана преговора договора још нема.

Главна препрека је Мађарска, која тражи изузеће од забране увоза руске нафте или велику финанцијску компензацију за свој пристанак на шести пакет санкција. Мађарска је тиме нагризла еуропско јединство, које се сматра једним од темељних претпоставки за успјешно супротстављање агресивној политици руског предсједника Владимира Путина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 09:20