/ - ФОТО: UNSPLASH
15/05/2022 u 21:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ направила план за куповину руског гаса

Уколико компаниjе коjе купуjу руски гас испуне те услове, неће се сматрати да крше санкциjе коjе jе Русиjи увела Европска униjа, наводи се у упутству

Европска униjа усвоjила jе упутство коjе њеним чланицама омогућава да наставе да купуjу руски гас и да испуне захтјев Москве да он буде плаћен у рубљама, а да притом не прекрше санкциjе, обjавио jе Блумберг.

Како преноси америчка агенциjа, Европска комисиjа jе на затвореном састанку у петак обавијестила своjе чланице да се у новом упутству поjашњава да компаниjе могу да отворе намјенске рачуне у Гаспром банци и да гас плате у доларима или еврима, с тим што ће након тога тражити потврду да су измирили уговорне обавезе.

Уколико компаниjе коjе купуjу руски гас испуне те услове, неће се сматрати да крше санкциjе коjе jе Русиjи увела Европска униjа, наводи се у упутству, преноси Тас.

Извор Блумберга jе навео да jе током састанка било доста неслагања, jер су Њемачка, Мађарска, Француска и Италиjа подржавале таj план, док jе Пољска довела у питање законитост такве одлуке.

Неке државе су биле незадовољне због тога што се у новом упутству не неводи експлицитно да ли европске компаниjе могу да отвараjу рачуне у рубљама у Гаспром банци.

Европска униjа jе до сада то третирала као кршење санкциjа, али се у новом упутству то не наводи, пише Блумберг.

Америчка агенциjа jе прије неколико дана обjавила да jе око 20 европских компаниjа коjе купуjу руски гас већ отворило намјенске рачуне у Гаспром банци, а да jе jош 14 од банке тражило документациjу неопходну да то ураде.

Према уредби коjу jе 31. марта потписао руски предсједник Владимир Путин, купци гаса из Европске униjе мораjу да отворе рачуне у рубљама у Гаспром банци. Гас би плаћали доларима или еврима, коjе би банка мијењала за рубље и та средства би потом пребацивала на рачуне коjе су купци отворили.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:19