Izvor: EPA / - IZVOR: EPA
14/05/2022 u 15:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фински предсједник контактирао Русију: Путин увјерава да не пријети никоме

Русија већ дуго пријети посљедицама ако се њени сусједи придруже НАТО-у, западном војном савезу основаном 1949. због пријетње коју је представљао Совјетски Савез

Фински предсједник Саули Нинисто позвао је руског предсједника Владимира Путина како би разговарали о плановима Финске за придруживање НАТО-у. Финска је објавила детаље разговора, преноси  index.hr.

Наводи се да је Нинисто рекао Путину "да је његова инвазија драстично промијенила безбједносно окружење Финске". "Предсједник Нинисто најавио је да је Финска одлучила тражити чланство у НАТО-у у сљедећих неколико дана", додаје се.

-Разговор је био директран и отворен и вођен је без заоштравања. Избјегавање напетости сматрало се важним- рекао је Нинисто у изјави.

Подсјетимо, након најаве Финске да планира поднијети захтјев за чланство у НАТО-у, руске испоруке електричне енергије тој земљи су престале, а Русија је извела војне вјежбе на својој територији на Балтичком мору, у Калињинграду.

Недуго након финског, стигло је и званично руско саопштење.

Путин је свом финском колеги запријетио да би финско одустајање од неутралности и придруживање НАТО-у било погрешно, објавио је Кремљ. Путин је рекао да не постоје пријетње Финској, док би се потенцијална промјена финске вањске политике могла негативно одразити на билатералне однос с Русијом.

Москва је разговор описала као "искрену размјену мишљења".

Русија већ дуго пријети посљедицама ако се њени сусједи придруже НАТО-у, западном војном савезу основаном 1949. због пријетње коју је представљао Совјетски Савез.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:14