Фото: Архива / -Фото: Архива
02/12/2021 u 20:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гадафијев син ће ипак бити предсједнички кандидат на изборима у Либији

Жалбено вијеће судаодбацило одлуку изборне комисије и дозволило Сајфу да се кандидује

Славље присталица Моамера Гадафија Сајфа ал Ислама на улицама Сабхе почело је неколико тренутака пошто је жалбено вијеће суда у том граду одбацило одлуку изборне комисије и дозволило Сајфу да се кандидује на предсједничким изборима.

Одлука суда услиједила је након неколико дана напетости у Сабхи и покушаја снага лојалних Хафтару Калифи да оружјем спријечи особље суда да уђе у канцеларије.

После скоро недељу дана и уз силне интервенције међународне заједнице, службеници суда су коначно у четвртак ушли у канцеларије и одмах одбацили одлуку изборне комисије, према којој је Гадафијевом сину, одбијен захтјев да се кандидује на предсједничким изборима због процеса за ратне злочине пред Међународним кривичним судом и неколико локалних судова.

Суд су, данима, блокирали војници лојални Хафтару Калифи, чију је кандидатуру за предсједника одбацила изборна комисија, такође због серије процеса који се против њега воде због наводних ратних злочина.

Либијска изборна комисија првобитно је потврдила кандидатуру Гадафијевог сина, али је та одлука разбјеснјела Вијеће стараца у некадашњем центру побуне, Мисрати, које је становнике Либије позвало да бојкотују изборе.

Накнадно, Гадафијева кандидатура је поништена, па је коначну одлуку, после серије протеста, спекулација и потезања оружја, донио суд у Сабхи.

Истовремено, суд у Триполију одбацио је све оптужбе на рачун премијера Абдула Хамида Дбеибе, чиме му је отворен пут за учешће у трци за првог предсједника Либије, који ће бити изабран директним гласањем.

Читав низ експерата за стање у Либији сматра да је одржавање избора немогуће у овом тренутку, али да међународна заједница инсистира да се изборни процес настави.

Изборни процес у Либији прати прави хаос, укључујући крађу изборног материјала у неколико градова и претили полазницима предизборног курса у Триполију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:15