/ - Фото: Врховни суд
17/03/2022 u 13:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд без кандидата за предсједника

Врховни суд је од почетка августа 2021. године функционисао са свега шест судија од потребних 19, укључујући и предсједника суда.

Општа сједница Врховног суда није утврила кандидата за предсједника Врховног суда, саопштено је из те установе.

На Општој сједници Врховног суда, обављен је разговор са кандидаткињама које су се пријавиле на оглас за предсједника Врховног суда Црне Горе, суткињом Врховног суда Миленком Жижић и суткињом Апелационог суда Аном Вуковић.

У гласању за предсједника Врховног суда кандидаткиња Миленка Жижић добила је 8 гласова,  кандидаткиња Ана Вуковић 2 гласа, док је неважећих листића било 6, чиме се није стекла потребна двотрећинска већина гласова за утврђивање кандидата за предсједника Врховног суда. Гласало је 16 судија од 17, с обзиром на то да се Миленка Жижић изузела из гласања, јер је била кандидаткиња.

Општа сједница је стога констатовала да  сагласно члану 38, став 6 Закона о судовима, предлог кандидата за предсједника Врховног суда није утврђен, о чему ће обавјестити Судски савјет, који би требало да распише нови оглас.

Подсјетимо, трећи оглас  за предсједника Врховног суда, на који су се пријавиле тадашње суткиње Апелационог и Вишег суда у Подгорици Миленка Жижић и Ана Вуковић, Судски савјет је расписао 5. јула 2021. године,  након што  кандидати, који су се пријавили на претходна два огласа, нијесу добили неопходну већину гласова Судског савјета и Опште сједнице Врховног суда. 

Суткиња  Ана Вуковић је одлуком Судског савјета 7. марта ове године, изабрана за суткињу Апелационог суда суда, у који је напредовала из Вишег суда у Подгорици.

Истовремено је Судски савјет донио одлуку да се за судије Врховног суда изаберу суткиње Апелационог суда Миленка Жижић, Невенка Поповић, Сека Пилетић, Мирјана Павићевић и Катарина Ђурђић, судије Вишег суда у Подгорици Ранко Вукић, Татјана Лјујић, Зоран Шћепановић и Јелена Чабаркапа као и судије Управног суда Војин Лазовић и Снежана Вукчевић.

Подсјетимо, Врховни суд је од почетка августа 2021. године функционисао са  свега шест судија од потребних 19, укључујући и предсједника суда.  

Наиме, због одласка 12 судија којима је Судски савјет  констатовао престанак функције на лични захтјев  или су стекли услове за старосну пензију,  Општа сједница Врховног суда није могла да буде сазвана јер није постојала двотрећинска већина којом би се изабрао кандидат за предсједника суда.

Након што је 30. децембра 2020. године дотадашња предсједница Врховног суда Весна Меденица на Општој сједници Врховног суда затражила да јој престане функција суткиње и предсједнице овог суда,  Судски савјет је то усвојио и за  вршитељку дужности именовао суткињу Врховног суда Станку Вучинић.

Након што је суткињи Вучинић констатовао престанак функције због услова за стицање старосне пензије, Судски савјет је 6. септембра 2021. године за вршитељку дужности Врховног суда именовао суткињу овог суда др Весну Вучковић.

Проширена сједница дала позитивно мишљење о Нововићу за СДТ-а  

На Проширеној сједници Врховног суда, којој осим судија овог суда присуствују предсједници Виших, Апелационог, Привредног и Управног суда, дато је мишљење за судију Вишег суда у Подгорици Владимира Нововића за кандидата за избор главног специјалног тужиоца.

„Владимир Нововић, судија Вишег суда у Подгорици, по својим стручним способностима, радном искуству, квантитету и квалитету рада, испуњава све критеријуме прописане Законом о Специјалном државном тужилаштву, за вршење функције главног специјалног тужиоца у Специјалном државном тужилаштву“, наводи се у мишљењу Проширене сједнице Врховног суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:59