Ilustracija / Shutterstock
15/01/2024 u 22:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hamas objavio smrt dva taoca poslije upozorenja Izraelu

Portparol izraelske vojske rekao je da postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa sudbinom talaca za koje se na snimku tvrdi da su mrtvi, tvrdeći da jedan od njih, kojeg je identifikovao kao Svirski, nije ubijen u izraelskoj vatri

Militantni palestinski pokret Hamas u ponedjeljak je objavio video-snimak u kojem tvrdi da su ubijena dva izraelska taoca pošto je upozorio Izrael da bi mogli biti ubijeni ako ne prekine bombardovanje Pojasa Gaze.

Novi video koji je objavio Hamas navodno prikazuje tijela Josija Šarabija (53) i Itaija Svirskog (38), koji su se prethodno pojavili video-snimku objavljenom u nedjelju.

Na novom snimku je prikazana studentkinja Noa Argamani (26) koju Hamas takođe drži u zatočeništvu, koja izgleda da čita napisani tekst, navodeći da su Šarabi i Svirski ubijeni u izraelskim udarima.

Portparol izraelske vojske rekao je da postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa sudbinom talaca za koje se na snimku tvrdi da su mrtvi, tvrdeći da jedan od njih, kojeg je identifikovao kao Svirski, nije ubijen u izraelskoj vatri.

“Itaija nisu upucale naše snage. To je laž Hamasa. Zgrada u kojoj su držani nije bila meta i nisu je napale naše snage”, rekao je portparol vojske Danijel Hagari, koji nije naveo ime ili druge detalje o drugoj osobi.

“Ne napadamo neko mjesto ako znamo da unutra možda ima talaca”, rekao je on, dodajući da su gađane oblasti u blizini.

Rojters navodi da nije mogao da potvrdi šta se desilo s troje talaca, koji su bili među oko 240 ljudi koje su 7. oktobra oteli pripadnici Hamasa tokom iznenadnog napada na jug Izraela.

Otprilike polovina tih talaca oslobođena je tokom kratkotrajnog novembarskog primirja i Izrael navodi da je 132 taoca ostalo u Gazi, a da je 25 umrlo u zatočeništvu.

Troje Izraelaca prikazano je na video-snimku koji je Hamas objavio u nedjelju i u kojem ta grupa traži od Izraela da zaustavi vazdušnu i kopnenu ofanzivu kako bi oni bili oslobođeni.

Ova fotografija snimljena 15. januara 2024. iz Rafaha prikazuje dim koji se izvija iznad Khan Yunisa u južnom Pojasu Gaze tokom izraelskog bombardovanja.

Snimak se završava natpisom: “Sjutra (ponedjeljak) ćemo vas obavijestiti o njihovoj sudbini”.

Portparol Hamasovog naoružanog krila Abu Obeida rekao je da su mnogi taoci vjerovatno nedavno ubijeni.

“Neprijateljsko rukovodstvo i vojska snose punu odgovornost”, rekao je on.

Ubrzo poslije objavljivanja snimka u ponedjeljak, izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je na konferenciji za novinare da Hamas vrši “psihološki pritisak” na porodice talaca.

Galan je rekao da je izraelska vojska snažno udarila na Hamas i da palestinskom militantnom pokretu “preostaje da dodirne osjetljiv nerv u izraelskom društvu kroz akte psihičkog zlostavljanja članova porodica”.

Isključujući bilo kakav prekid vatre u Gazi, Galant je ponovio da je jedini način da se taoci vrate kući nastavak vršenja “vojnog pritiska”.

Izvori: Rojters i AFP

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:14