/ Shutterstock
22/02/2024 u 23:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

I predsjednik Rumunije se kandiduje mjesto generalnog sekretara NATO-a

Prema podacima Politika, oko 10 članica NATO i dalje je neodlučno, uključujući neke istočnoevropske nacije koje dijele strateške brige sa Rumunijom, ali će im biti teško da otvoreno osporavaju kandidata američkog predsjednika Džoa Bajdena

Rumunija je obavijestila saveznike da njen predsjednik Klaus Johanis razmatra da bude protivkandidat Marku Ruteu u nadmetanju za funkciju generalnog sekretara NATO, objavio je Politiko.

Johanisov potez dolazi u trenutku kada su najveće sile u alijansi – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska – saopštile da podržavaju Rutea.

Prema podacima Politika, oko 10 članica NATO i dalje je neodlučno, uključujući neke istočnoevropske nacije koje dijele strateške brige sa Rumunijom, ali će im biti teško da otvoreno osporavaju kandidata američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Dvojica diplomata NATO koji su upoznati sa razvojem situacije potvrdili su da Johanis namjerava da se kandiduje, a to je prvi objavio Blumberg.

Kancelarija rumunskog predsjednika odbila je zahtjev Politika za komentar.

Zvaničnici NATO strahuju da bi Johanisov kasni ulazak u trku mogao da se posmatra kao razvodnjavanje jedinstva Alijanse, koja se već suočava sa pretnjama potencijalnog povratka Donalda Trampa na funkciju predsjednika SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:03