foto: interpol / - FOTO: INTERPOL
22/12/2023 u 17:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Interpol: Oduzeto 300 miliona dolara i uhapšeno 3.500 osumnjičenih zbog finansijskog kriminala

Šestomjesečna operacija ciljala je sedam vrsta prevara: glasovnu krađu identiteta, online seksualnu iznudu, pranje novca povezano s ilegalnim kockanjem na mreži...

Transkontinentalna policijska operacija protiv onlajn finansijskog kriminala završena je sa skoro 3.500 hapšenja i zaplijenom imovine u vrijednosti od 300 miliona dolara, oko 273 miliona eura, u 34 zemlje.

- Šestomjesečna operacija HAECHI IV (juli-decembar 2023.) ciljala je sedam vrsta cyber prevara: glasovnu krađu identiteta, ljubavne prevare, online seksualnu iznudu, investicijske prevare, pranje novca povezano s ilegalnim kockanjem na mreži, prievaru zbog kompromitacije poslovne e-pošte i e- trgovinska prevar- navode iz Interpola.

Istražitelji su zajedno radili na otkrivanju internetskih prevara i zamrzavanju povezanih bankovnih i virtuelnih računa dobavljača usluga imovine (VASP) koristeći INTERPOL-ov Global Rapid Intervention of Payments (I-GRIP), mehanizam za zaustavljanje plaćanja koji pomaže zemljama da rade zajedno na blokiranju prihoda stečenih kriminalom.

Saradnja između filipinskih i korejskih vlasti dovela je do hapšenja u Manili visokoprofiliranog kriminalca koji se bavi onlajn kockanjem nakon dvogodišnjeg potrage od strane korejske Nacionalne policijske agencije.

Vlasti su blokirale 82.112 sumnjivih bankovnih računa, zaplijenivši zajedno 199 miliona dolara u čvrstoj valuti i 101 milion dolara u virtuelnoj imovini.

-Radeći sa brojnim VASP-ovima, INTERPOL je pomogao službenicima na prvoj liniji da identifikuju 367 virtuelnih računa imovine povezanih sa transnacionalnim organizovanim kriminalom. Policije u zemljama članicama zamrznule su imovinu, a istrage su u toku.

Šef INTERPOL-ovog Nacionalnog centralnog biroa u Koreji, Kim Dong Kwon, rekao je da su izuzetni globalni napori da se ostane ispred najnovijih kriminalnih trendova rezultirali značajnim rastom operativnih rezultata.

- Uprkos nastojanjima kriminalaca da kroz savremene trendove steknu nedozvoljene prednosti, oni će na kraju biti uhapšeni i suočeni s dužnom kaznom. Da bi se to postiglo, projekat HAECHI će se dosljedno razvijati i širiti svoj obim- istakao je on.

Dva ljubičasta obavještenja su objavljena tokom Operacije HAECHI IV upozoravajući zemlje o novonastalim praksama prevare u digitalnim investicijama.

Jedna je upozorila zemlje članice INTERPOL-a na novu prevaru otkrivenu u Koreji koja uključuje prodaju ne-zamjenjivih tokena uz obećanja o ogromnim povratima, što se pokazalo kao "povlačenje tepiha", rastuća prevara u kripto industriji gdje programeri naglo napuštaju projekat, a investitori gube svoj novac.

Drugo ljubičasto obavještenje upozorava na upotrebu vještačke inteligencije i duboke lažne tehnologije kako bi se dao kredibilitet prevarama omogućavajući kriminalcima da sakriju svoj identitet i da se pretvaraju da su članovi porodice, prijatelji ili ljubavni interesi.

Britanski dio operacije izvijestio je o nekoliko slučajeva u kojima je vještači sadržaj generisan vještačkom inteligencijom korišten za obmanu, prevaru, uznemiravanje i iznuđivanje žrtava, posebno kroz prevare lažnog predstavljanja, seksualne ucjene na mreži i prijevare ulaganja. Slučajevi su uključivali i lažno predstavljanje ljudi poznatih žrtvama putem tehnologije kloniranja glasa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:30