/ - B. NETANJAHU/ - TWITTER SCREENSHOT NETANJAHU
10/05/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanjahu odbacuje upozorenja Bajdena: Izrael spreman da se bori i noktima

Izraelci su spremni da se bore "noktima", rekao je premijer Benjamin Netanjahu, odbacujući upozorenje predsjednika SAD Džoa Bajdena da bi isporuke oružja mogle biti obustavljene zbog planirane operacije u Gazi.

Izrael dugo prijeti pokretom na Rafu, za koju tvrdi da se u njoj nalaze hiljade boraca Hamasa i moguće desetine talaca koje su zarobili u napadu 7. oktobra smješteni među više od milion ratom raseljenih Palestinaca. Akcija je počela ove sedmice evakuacijom nekih civila što je praćeno ograničenim vojnim upadim, prenosi VOA.

Bajdenova administracija je saopštila da ne može da podrži veliku invaziju na Rafu u odsustvu onoga što bi smatrala kredibilnim planom za zaštitu ljudi koji ne učestvuju u borbama. Izrael, pak, tvrdi da je pobjeda u sedmomjesečnom sukobu nemoguća bez zauzimanja Rafe.

Netanjahuova vlada je ćutala nakon izvještaja da Vašington zadržava pošiljku određenih vrsta bombi, sve dok Bajden u srijedu nije javno saopštio tu mjeru, rekavši da je to dio američkog upozorenja Izraelcima da ne"idu u Rafu".

(UŽIVO) Hamas o primirju: Lopta je u potpunosti u rukama Izraela

- Ako moramo da budemo sami, ostaćemo sami. Ako moramo, borićemo se noktima, ali imamo mnogo više od noktiju i sa tom snagom duha, uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobijediti - rekao je Netanjahu ne osvrćući se konkretno na saopštenje SAD.

Netanjahu je, međutim, u intervjuu američkoj televiziji rekao da se nada da on i Bajden mogu da prevaziđu svoje nesuglasice oko rata u Gazi.

- Često smo imali svoje dogovore, ali smo imali i međusobne nesuglasice. Uspjeli smo da ih prevaziđemo. Nadam se da sada možemo da ih prevaziđemo, ali učinićemo ono što moramo da zaštitimo svoju zemlju - rekao je Netanjahu u emisiji "Dr Fil Prajmtajm".

Komentare konzervativnog premijera u video izjavi ponovila su i druga dva člana njegovog ratnog kabineta sa pravom glasa - ministar odbrane Joav Galan i bivši ministar odbrane Beni Gantz, iako niko nije eksplicitno rekao da će biti naređeno dublje čišćenje Rafe.

- Okrećem se neprijateljima Izraela, kao i našim najboljim prijateljima i kažem - Država Izrael se ne može pokoriti. Bićemo jaki, ostvarićemo svoje ciljeve, udarićemo Hamas, pogodićemo (libanski) Hezbolah i postići ćemo bezbjednost - rekao je Galan u govoru.

Gantz je izrazio zahvalnost za ono što je izraelska vojska opisuje kao podršku SAD i slanje zaliha bez presedana u ratu.

- Izrael ima dužnost, u smislu nacionalne bezbjednosti i morala, da nastavi da se bori kako bi vratio svoje taoce i okončao Hamasovu prijetnju južnom Izraelu. A Sjedinjene Države imaju moralnu i stratešku dužnost da prošire alate (poslate) Izraelu koji su neophodni za ovu misiju - rekao je on na platformi Eks.

Paralelno sa javnim sporom, Sjedinjene Države pokušavaju da vode pregovore između Izraela i Hamasa uz posredovanje Egipta i Katara koji bi oslobodili neke taoce.

Pregovori su zapeli na Hamasovom zahtjevu za okončanjem rata u Gazi, dok je Izrael spreman da uđe samo u prekid vatre. Pregovarači u četvrtak posljednje sastanke u Kairu okončali su bez dogovora, a Izrael je saopštio da će nastaviti sa planiranom operacijom Rafa.

Glavni portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari rekao je na brifingu da oružane snage imaju dovoljno municije za Rafu "i druge operacije koje su planirane".

Sjedinjene Države ponovo su u četvrtak upozorile Izrael da ne proširuje svoju ograničenu operaciju na sveobuhvatni napad na Rafu, ovog puta ne samo zbog dugotrajnih humanitarnih razloga, već i zbog strateških proračuna.

- Naše mišljenje je da bi operacije Rafa, svakako bilo koja vrsta velike kopnene operacije Rafa, zapravo ojačale poziciju Hamasa za pregovaračkim stolom, a ne Izraela - rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi novinarima u četvrtak.

Kirbi je rekao da bi Jahja Sinvar, vođa Hamasa za koji se vjeruje da se krije u mreži tunela u Gazi, imao "manje podsticaja da želi da sjedne za pregovarački sto" ako u Rafi bude novih masovnih civilnih žrtava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:38