/ ilustracija - PHOTO BY DAVID RANGEL ON UNSPLASH
16/11/2022 u 01:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ISIL koristi Tinder za regrutovanje i finansiranje terorizma

Članovi terorističke grupe stvarali su lažne profile nepoznatih glumaca i modela kako bi manipulisali korisnicima da im šalju novac, tvrdi Mevalal

Netflixov dokumentarac o istinitom zločinu "Tinder Swindler", koji je ispričao priču o tome kako je mladi izraelski prevarant koristio popularnu aplikaciju za upoznavanje kako bi namamio žene da mu pošalju hiljade dolara kako bi podržale njegov raskošan životni stil, početkom ove godine šokirao je cijeli svijet.

Tinder navodno koriste agenti ISIL-a u Južnoafričkoj Republici za finansiranje svojih pobunjeničkih kampanja i regrutovanje članova, rekao je voditelj Južnoafričkog centra za bankovne rizike (SABRIC) Niskal Mevalal za britanski dnevnik "The Times", prenose Neazvsine.

Članovi terorističke grupe stvarali su lažne profile nepoznatih glumaca i modela kako bi manipulisali korisnicima da im šalju novac, tvrdi Mevalal.

Tinder je priznao da je aplikaciju koristio "relativno mali postotak" ljudi za kriminalne aktivnosti i upozorio je ljude da budu oprezni s pojedincima koji traže novac.

“Imamo politiku nulte tolerancije na predatorsko ponašanje bilo koje vrste. Imamo namjenski tim za prevare koji koristi mrežu vodeće tehnologije u industriji koja skenira prevare i pregledava svaki pojedini profil člana radi izraza crvene zastave, te sprovodi ručne preglede sumnjivih profila, aktivnosti i korisnički generisanih izvještaja,” kaže aplikacija u svoju izjavu o politici, prenosi "AlArabyia".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 15:06