Ilustracija / - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
27/04/2024 u 21:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ispovijest iz jednog od najgorih zatvora na svijetu: "Ovdje vladaju zatvorenici, čuvara nema"

Džon Henšo (39), iz Atertona u širem području Mančestera, putovao je Južnom Amerikom kada ga je 9. februara zaustavila policija na aerodromu La Paz u Boliviji.

Henšo je uhapšen po optužbi za trgovinu drogom zbog “sićušne” količine kanabisa, prenio je “Dejli mejl”. Potom je završio u najvećem zatvoru La Paza, San Pedro, koji se smatra jednim od najozloglašenijih u svijetu.

Poznat je po tome što u njemu vlada bezakonje, a kako navodi “Metro” navodno nema stražara koji patroliraju unutar objekta već samo okolo kako bi obezbjedili da zatvorenici ne pobjegnu, prenosi Blic.rs.

Henšova ćerka kažu da on tamo nema čiste vode, odjeće ni redovnih obroka. Rekao im je da spava na podu sa oko 30 drugih zatvorenika i da koristi dva toaleta sa oko 120 ljudi.

Озлоглашени балкански затвори и приче са робије: Од Спужа, Идризова и Забеле до мистерије "Исусоваче"

Zatvor je izgrađen za 600 zatvorenika ali ih ima oko 3.000. Ako želite krevet i ćeliju, morate da ih kupite od drugih zatvorenika. Neki od “više rangiranih” zatvorenika imaju “apartmane” sa krevetima, pristup bežičnoj mreži i đakuzije.

Henšo čeka na procesuiranje svog slučaja, što može da potraje 90 dana. Do sada je u zatvoru proveo oko 50. Kako kaže njegova porodica, tokom tog perioda je bio bolestan, uključujući infekciju uva zbog insekata. Oni su pokrenuli stranicu na GoFundMe kako bi mu pomogli oko pravnih i drugih troškova, uključujući novac za ćeliju.

- Džon se našao u jednom od najgorih zatvora Južne Amerike. Bačen je u San Pedro u La Pazu, Bolivija, koji je prikazan u emisiji ‘Najteži zatvori svijeta -  Ovde ima nula ljudskih prava, zatvor je prepušten zatvorenicima. Svi čuvari su napolju, nikad ne ulaze unutra -  navodi se na stranici zahvaljujući kojoj je do sada prikupljeno skoro 3.000 funti.

Henšova bivša partnerka Toni Rimer i njegova ćerka  zabrinute su za njega.

- On je dobra osoba. Tamo je apsolutno jezivo. Novac može dobiti samo na kašičicu od ambasade. Jedina hrana koju je mogao da si kupi su tost sa šunkom i sirom. Dobija činiju supe dnevno, to je to. On ne zaslužuje to što mu se dešava tamo, nije imao prethodnih optužbi – rekla je Toni, koja mu iz Britanije pomaže sa pravnim procesom.

Kejtlin, koja je sa ocem razgovarala nekoliko puta preko telefona, rekla je da je uznemirena zbog situacije i da želi da se on vrati kući što je prije moguće. Henšo čeka na finalnu odluku sudije po optužnici i nada se da neće morati da ostane u San Pedru čitav period od 90 dana.

Jedan član britanske ambasade u Boliviji potvrdio je da je Henšo u zatvoru San Pedro i da mu pomažu, prenio je “Metro”.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:34