Blinken, Safadi i Šukri / - CBC NEWS
04/11/2023 u 18:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jordanski šef diplomatije: Ne prihvatamo da je to što čini Izrael samoodbrana

Blinken je rekao u jordanskoj prestonici Amanu da dijeli isti "interes i cilj" sa svojim sagovornicima, arapskim liderima sa kojima je razgovarao, da se okonča konflikt tako da se osigura dugotrajan mir

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi je danas rekao da se ne smije dozvoliti nastavak rata u Pojasu Gaze, iako on osuđuje napad Hamasa 7. oktobra. On je kazao da se rat n smije dozvoliti, iako "niko pri zdravoj pameti" ne bi "omalovažavao" bol koji je Izrael pretrpeo zbog napada.

- Čitav region tone u more mržnje koje će definisati naredne generacije - izjavio je Safadi novinarima poslije sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Šukrijem.

On je istakao da arapske zemlje zahtijevaju hitan prekid vatre i akciju odlučniju od humanitarnih pauza za koje se zalaže administracija predsjendika SAD Džozefa Bajdena, da bi se omogućili isporuka hrane i drugog potrebnog stanovništvu i bezbjedno oslobađanje talaca.

- Ne prihvatamo da je to što čini Izrael samoodbrana. To se ne može se opravdati ni pod kojim izgovorom i neće donijeti bezbjednost Izraelu, neće donijeti mir regionu - ocijenio je šef diplomatije Jordana.

Blinken se danas u Jordanu sastao s ministrima spoljnih poslova arapskih zemalja, dan poslije razgovora u Izraelu s premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je rekao da ne može biti privremenog prekida vatre dok se ne oslobode svi taoci koje drži Hamas.

Tokom napada na jug Izraela 7. oktobra pripadnici palestinskih ekstremističkih organizacija su probili graničnu ogradu, ubili više od 1.400 ljudi, uglavnom civila i oko 240 talaca odveli u Pojas Gaze.

U izraelskom bombardovanju koje traje od tada i u odnedavnim kopnenim operacijama poginulo je gotovo 9.500 ljudi u Pojasu Gaze.

Blinken je u petak upozorio Izrael da rizikuje da uništi eventualnu mogućnost za mir ako ne bude hitno poboljšao humanitarne uslove u Gazi dok se pojačava rat protiv Hamasa, koji vlada tom teritorjom.

On je ocijenio da bi sadašnja situacija mogla da podstakne još veći radikalizam i uništi izglede za obnovu mirovnih pregovora za okončanje sukoba.

Blinken je rekao u jordanskoj prestonici Amanu da dijeli isti "interes i cilj" sa svojim sagovornicima, arapskim liderima sa kojima je razgovarao, da se okonča konflikt tako da se osigura dugotrajan mir.

On je zahvalio Egiptu na svom njihovom trudu u posredovanju da humanitarna pomoć uđe u Gazu i što je prihvatio ranjene.

Potvrdio je stav SAD da Izrael ima pravo da se brani protiv Hamasa, ali, dodao je, "mora da preduzme sve mjere da se spriječe civilne žrtve".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:05