Ilustracija
22/01/2024 u 23:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kanada ograničava vize za strane studente kako bi ublažila pritisak na cijene stanova

Broj novih izdatih viza biće ograničen na 364.000. Prošle godine izdato je skoro 560.000 takvih viza

Kanada je najavila dvogodišnje ograničenje broja studentskih viza kako bi ublažila pritisak na cijene stanovanje, zdravstvenu zaštitu i druge usluge u vrijeme rekordne imigracije.

Ministar za imigraciju Mark Miler rekao je da će 2024. godine biti smanjen broj novih studentskih viza za 35 odsto. On je rekao da su program za međunarodne studente iskoristile institucije koje nude "lažne" diplome, što povećava pritisak na cijene stanova i zdravstvenu zaštitu.

- To je malo haotično i vrijeme je da se obuzda, rekao je Miler, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Broj novih izdatih viza biće ograničen na 364.000. Prošle godine izdato je skoro 560.000 takvih viza.

Kanadska vlada je saopštila da sada u zemlji ima oko milion stranih studenata i da bi bez intervencije ovaj broj nastavio da raste. Ukupan broj stranih studenata je više od tri puta veći nego prije jedne decenije.

Miler je rekao da zvaničnici rade na stabilizaciji broja ljudi koji ulaze u zemlju dok raste pritisak po pitanju stanovanja.

Broj stanovnika u Kanadi je prošle godine porastao za oko milion ljudi, dostigavši rekordnih 40 miliona, dok se mnogi Kanađani bore sa povećanim troškovima života, uključujući kirije i hipoteke.

Ministar za imigraciju je rekao da postoje beskrupulozne škole koje naplaćuju visoke školarine stranim studentima, a da zauzvrat ne nude solidno obrazovanje. U nekim slučajevima, fakulteti su put za ulazak u Kanadu za studente koji mogu da svoje studentske vize pretvore u boravišne.

Miler je rekao da nije namjera studentskog programa da neko dobije diplomu, pa da "ode u provinciju i vozi Uber“.

- Ako je potreban namjenski kanal za Uber vozače u Kanadi, mogu to da osmislim, ali to nije namjera međunarodnog studentskog programa, rekao je on.

Lider opozicionih konzervativaca Pjer Pualevr okrivio je Trudoa da je omogućio izdavanje dozvola za studiranje desetinama hiljada studenata koji pohađaju lažne škole.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:07