Pojas Gaze / - FOTO: UNRWA
17/04/2024 u 22:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katarski premijer: Pregovori o sporazumu o prekidu vatre u Gazi trenutno prekinuti

Katarski premijer šeik Mohamed Al Tani izjavio je danas da su pregovori o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi trenutno prekinuti.

Al Tani, čija zemlja zajedno sa Egiptom i Sjedinjenim Državama posreduju između Izraela i Hamasa, rekao je da su razgovori u „delikatnoj fazi“.

- Trudimo se koliko god je to moguće da riješimo ovaj kamen spoticanja - kazao je, ne iznoseći o čemu se tačno radi, prenosi BBC, javlja N1.

Posrednici su predložili šestonedeljno primirje, tokom kojeg bi Hamas oslobodio 40 žena, djece i starih ili bolesnih talaca.

SAD su optužile palestinsku naoružanu grupu da je „prepreka prekidu vatre“, nakon što je tokom vikenda odbila tu ponudu.

Jednonedeljnim prekidom vatre u novembru oslobođeno je 105 talaca, uglavno žena i djece, u zamjenu za oko 240 palestinskih zatvorenika koji su pušteni iz izraelskih zatvora.

Šeik Muhamed, u čijoj se zemlji nalaze mnogi politički lideri Hamasa, rekao je da posrednici pokušavaju da održe pregovore o prekidu vatre, uprkos neslaganjima zaraćenih strana.

(UŽIVO) Libanski mediji: Izrael izvršio napad 100 kilometara od granice; Netanjahu: Izrael će sam odlučiti kako da se brani

- Prolazimo kroz delikatnu fazu. Trudimo se što je više moguće da riješimo ovaj kamen spoticanja i da idemo naprijed - kazao je danas katarski premijer.

Hamas je u subotu izdao saopštenje u kojem se navodi da je spreman da dogovori „ozbiljan i istinit“ sporazum o razmjeni talaca, ali odbacuje ono što je trenutno na stolu, a još jednom je potvrdio da se drži svojih zahtjeva za trajnim prekidom vatre, koji bi doveo do potpunog povlačenja izraelskih trupa iz Gaze i povratka raseljenih Palestinaca njihovim domovima.

Izraelska obavještajna agencija Mosad, čiji direktor vodi izraelski pregovarački tim, saopštila je u nedelju da Hamasov stav pokazuje da njegov lider u Gazi Jahja Sinvar „ne želi humanitarni dogovor i povratak talaca, nastavlja da iskorišćava napetost sa Iranom i nastoji da ujedini sektore i postigne opštu eskalaciju u regionu“.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je „suština da Hamas treba da prihvati taj dogovor i da mora da objasne svijetu i palestinskom narodu zašto to ne želi“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:23