/ - PEXELS-PIXABAY-73873
11/02/2023 u 22:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Katastrofa u Čileu: U požarima poginulo 26, a povrijeđeno preko 2000 ljudi, uvodi se policijski čas

Vlasti su upozorile da bi visoke temperature i jaki vjetrovi mogli dodatno da zakomplikuju situaciju

U šumskim požarima koji u Čileu traju već nedjelju dana poginulo je najmanje 26 ljudi, a više od 2000 je povrijeđeno. Uništeno je više od 1500 domova, što znači da je hiljade građana ostalo bez krova nad glavom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Čilea potvrdilo je za ABC Njuz da je do sada uništeno više od 889.000 hektara šuma, prenosi Index.hr.

Više od 6000 vatrogasaca, mahom volontera, trenutno su na terenu pokušavajući da kontrolišu više od 323 aktivna požara, uključujući 90 koji su van kontrole.

Meteorološki stručnjaci kažu da je sušu koja je zavladala Čileom izazvala kombinacija klimatskih promjena i klimatskog fenomena La Ninja.

Kombinacija ovih uslova omogućila je jačim vjetrovima iz okeana da zađu dublje u teritoriju Čilea. Čileanska ministarka unutarnjih poslova Karolina Toha rekla je da će u regijama Biobio, La Araukaunia i Nuble biti proglašen policijski čas.

Sjedinjene Američke Države poslale su avion DC-10 Air Tanker s kapacitetom od 36.000 litara kako bi pomogle u obuzdavanju šumskih požara, dok su čileanske vlasti rekle da su Argentina, Brazil, Ekvador, Meksiko i Španija već pružili neki oblik logističke i materijalne podrške.

Vlasti su upozorile da bi visoke temperature i jaki vjetrovi mogli dodatno da zakomplikuju situaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 02:29