Kazne sudnica, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/05/2024 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kazne zatvora i do 30 godina za prokurdske političare zbog nereda iz 2014

Sud u Turskoj je osudio više desetina kurdskih političara na zatvorske kazne u rasponu od devet do 30 godina zbog učešća u velikim neredima oktobra 2014. godine, u kojima je poginulo 37 ljudi, a više stotina ih je bilo povređeno.

Neredi koji su trajali tri dana izbili su zbog toga što su lokalni Kurdi bili nezadovoljni neaktivnošću vlade protiv militanata iz Islamske države koji su napadali sirijski pogranični grad Kobani, većinski naseljen upravo Kurdima.

Proteste su organizovali lideri turske prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), koji su smatrali da time Turska daje podršku militantima iz IS.

Suđeno je ukupno 108 osoba za različite zločine, uključujući odgovornost za smrt 37 osoba i zločine protiv integriteta države. Među optuženima su bivši lideri HDP koji se već nalazi u zatvoru Selahatin Demirtaš i Figen Juksekdag, a koji su optuženi za organizovanje protesta i podsticanje na nasilje. Sud u Ankari proglasio je Juksekdaga krivim za narušavanje jedinstva države, za podsticanje na krivična djela i za učešće u djelima nasilja i osudio ga na 30 godina zatvora, prenijela je državna televizija TRT.

Demirtaš, koji se dva puta kandidovao za predsjednika Turske, dobio je ukupno 28 godina i šest mjeseci zatvora. Najmanje 10 drugih optuženih oslobođeno je optužbi. Očekuje se da će većina osuđenih da uloži žalbu na te presude.

Kritičari Vlade su osudili suđenje, smatrajući da je politički motivisano i da predstavlja dio šireg obračuna vlade protiv HDP. Vlada pak optužuje HDP za veze sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Turska, SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom. Ta grupa predvodi oružanu pobunu protiv turske države od 1984. godine, a tokom sukoba u tih 40 godina je poginulo na desetine hiljada ljudi.

Vladini zvaničnici optužili su lidere HDP da su primali uputstva od PKK za organizovanje nereda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 05:28