/ - SHUTTERSTOCK
17/01/2024 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kim Džong-Un: Ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće

U govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini – sjevernokorejskom parlamentu – Kim je rekao da više ne vjeruje da je ujedinjenje moguće i optužio je Jug da pokušava da podstakne smjenu režima i promoviše ujedinjenje prikrivenim putem

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un pozvao je na promjenu Ustava kako bi se Južna Koreja identifikovala kao „neprijateljska država broj jedan“, čime je okončana prethodna namjera režima da ujedini Korejsko poluostrvo.

U govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini – sjevernokorejskom parlamentu – Kim je rekao da više ne vjeruje da je ujedinjenje moguće i optužio je Jug da pokušava da podstakne smjenu režima i promoviše ujedinjenje prikrivenim putem, piše Gardijan.

Kao još jedan znak brzog pogoršanja veza između dvije Koreje, koje su okončale rat 1950-53. primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom – Kim je rekao:

„Ne želimo rat, ali nemamo namjeru da ga izbjegnemo.“

Državna novinska agencija KCNA saopštila je u utorak da će Sjeverna Koreja zatvoriti tri agencije koje nadgledaju ujedinjenje i međukorejski turizam: Komitet za mirno ujedinjenje, Nacionalni biro za ekonomsku saradnju i Međunarodnu turističku administraciju Mount Kumgang.

„Dvije najneprijateljskije države, koje su u ratu, sada su u akutnoj konfrontaciji na Korejskom poluostrvu“, navodi se u odluci koju je usvojila skupština, prenosi KCNA.

Dodaje se:

„Ponovno ujedinjenje Koreje se nikada ne može postići sa Republikom Korejom“, što je zvanični naziv Južne Koreje.

Kimovi komentari su odmah izazvali osudu južnokorejskog predsjednika Jun Suk Jeola, koji je optužio Pjongjang da je „antinacionalan“ u etiketiranju Juga kao neprijateljske zemlje.

Jun je takođe osudio nedavno lansiranje raketa i vojne vježbe Sjeverne Koreje u blizini pomorske granice zemalja, upozoravajući da bi provokacije izazvale odmazdu u „višestrukim razmerama“.

Kimov govor označava otklon od decenije zvanične politike koja je pomirenje i ujedinjenje videla kao krajnji cilj, uprkos čestim porastima tenzija na poluostrvu.

Neki analitičari vjeruju da bi Sever, klasifikujući Jug kao svog najvećeg protivnika, mogao da pokuša da opravda upotrebu nuklearnog oružja u svakom budućem ratu.

Kim je rekao da bi rat „desetkovao“ Južnu Koreju i zadao „nezamisliv“ poraz njenom najvećem savezniku, SAD, koje imaju skoro 30.000 vojnika stacioniranih u zemlji, navodi KCNA.

„U slučaju rata na Korejskom poluostrvu, mislim da je takođe važno razmisliti o pitanju potpune okupacije, potiskivanja i povratka Južne Koreje u teritoriju naše Republike“, rekao je Kim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:30