Путин и Медински (фото Твитер) / - фото твитер
01/03/2022 u 12:38 h
ДАН портал, Извор: Јутарњи листДАН портал, Извор: Јутарњи лист
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кога jе Путин изабрао за главног преговарача са Киjевом?

Медински jе доживљаван као маргинална фигура с радикалним, ултраконзервативним и империjалистичким идеjама. Путин га jе 2012. прогласио министром културе, чиме jе наставио да шири своjу конзервативну идеологиjу, а властима jе помогао и у ширењу мржње те укидању права геj особама.

Украjинци сматраjу увредом што jе Русиjа за главног преговарача поставила ултраконзервативца, коjи jе говорио да jе Украjина "фантомска држава".

Ријеч jе о Владимиру Мединском, историчару коjи jе аутор сериjе књига о предрасудама, под насловом "Митови у Русиjи", а у коjима тврди да Запад шири стереотипе о Русима.

Њега jе за главног преговарача са Украjином лично поставио предсједник Русиjе Владимир Путин, а Мидински jе већ у понедјељак отишао на разговоре са украjинском страном, у гранични поjас између Белорусиjе и Украjине.

"Данашња држава коjу из навике називамо Украjина jе историjски фантом састављен као резултат тактичких одлука политичара у специфичном окружењу", рекао jе он тада.

Телеграф пише и да jе оваj 51-годишњи бивши посланик jедно од наjпроминентниjих лица када jе у питању историjски ревизионизам у Русиjи. На челу jе руског Друштва воjне историjе, био jе укључен у контроверзне ексхумациjе жртава Стаљиновог режима. Када су тијела пронађена тврдио jе да се заправо ради о совjетским воjницима коjе су убили Финци на почетку Другог свјетског рата, пренио jе Jутарњи лист.

Његова сериjа књига о предрасудама, под насловом "Митови у Русиjи", тврди да западњаци шире стереотипе о Русима као о насилницима, пиjанцима и љенчинама. Прије више од десет година у jедном jе интервjуу испричао како jе тешко нашао издавача.

То му jе пошло за руком тек када jе искористио своjу позициjу парламентарног посланика те jе на службеном меморандуму Думе послао понуду уоколо, након чега се за књигу заинтересовао jедан московски дистрикт коjи jе одлучио да jе купи за све школске књижаре у дистрикту.

Током мандата предсједника Дмитриjа Медведева од 2008. до 2012. Медински jе доживљаван као маргинална фигура с радикалним, ултраконзервативним и империjалистичким идеjама. Путин га jе 2012. прогласио министром културе, чиме jе наставио да шири своjу конзервативну идеологиjу, а властима jе помогао и у ширењу мржње те укидању права геj особама.

Jош 2015. Медински се сукобио са утицаjним руским историчарима коjи су демистификовали легенду о 28 руских воjника Панфиловске дивизиjе коjи су у Другом свјетском рату дали животе како би зауставили њемачке тенкове, у зиму 1941. Наиме, историчари су установили како се ради о народноj легенди, а не истинитоj причи, након чега jе, захваљуjући Мединском, смијењен челник Државног архива.

"Чак и ако приче о Панфилову нису тачне, чак и ако су измишљене од почетка до краjа, то су свете легенде у коjе се не смије задирати, нити пропитивати. Људи коjи то чине обично су смеће", казао jе.

Током свог министарског мандата ставио jе вето на финансирање филмова коjи су, према његовом мишљењу, понижавали Русиjу, а славан jе постао и по своjоj реченици како "нема смисла финансирати филмове коjи пљуjу по државним властима", додавши да би финансирање критички ориjентисаних филмова био "државни мазохизам".

Телеграф пише и да се Медински своjевремено обрушио и на jедног од наjвећих руских књижевника свих времена, Фjодора Достоjевског, за ког jе установио да jе превише патетичан. "Превише говори о боли и патњи, у његовим дјелима нема ни jедног позитивног лика, патриоте", казао jе.

Стога не чуди да jе Путинова одлука да га именуjе главним "миротворцем" у овом сукобу изазвала шок у Украjини. Цијењени свештеник Андреj Кураjев jе у понедјељак изjавио да jе то увреда за Украjину.

"Ако jе тако, онда би Украjина сада требало да именуjе Љашка", казао jе он, мислећи на Олеха Љашка, украjинског маргиналног националистичког политичара.

Медиjи истичу и да jе Медински у жижу интересовања доспио и 2016. када су утицаjни историчари устали против његове докторске дисертациjе назвавши jе пропагандним памфлетом.

Jедан руски медиj тада jе обjавио чланак под насловом: "Ево зашто Медински ниjе историчар".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 09:32