/ - PHOTO BY BROCK WEGNER ON UNSPLASH
14/05/2022 u 20:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колико је рат коштао олигархе: Да ли су спремни да се удруже против Путина?

Заплијена и замрзавање имовине најтежа је ситуација за олигархе које је фаворизовао Кремљ, а који су се обогатили након распада СССР

Од суперјахти и вила до приватних авиона и умјетничких дјела, мега-богати Руси лишени су својих скупих играчака због оштрих санкција које им је наметнуо Запад као одговор на инвазију Русије на Украјину, преноси Avaz.ba.

Заплијена и замрзавање имовине најтежа је ситуација за олигархе које је фаворизовао Кремљ, а који су се обогатили након распада СССР.

У Великој Британији више од 100 олигарха и њихових породица добило је "шамаре" услијед бројних санкција и ограничења. САД су санкционисале 140, а Европска унија више од 30 олигарха.

Британски министар саобраћаја Грант Шапс је рекао да је овај потез осмишљен да их погоди тамо гдје их боли – ускраћује им приступ "луксузним играчкама". Британска пријестоница је годинама називана "Лондонград" пошто је постајала рај за богате Русе који тамо склањају свој новац, школују дјецу и воде парнице.

Руским олигарсима се сада одузима та добродошлица, пише Економист. На мети је и Роман Абрамович који је "био приморан" да стави на продају фудбалски кљуб Челси, који је купио 2003. године.

Али дјеловање против толиког броја људи у глобализованој економији је потпуно неистражена територија, рекао је истраживач Алекс Најс.

Апсолутна катастрофа

Када год се рат заврши, дубок јаз између Запада и Русије ће остати, чак и иако се имовина само замрзне, а не одузме, додао је он. Истакао је да се чини да нема изгледа да ће ове санкције бити укинуте.

У Москви, независни руски политички аналитичар Константин Колачов је рекао да би Путинова "специјална операција" у Украјини могла да траје годинама, па чак и да буде проширена да би испунио његов сан о стварању руске империје.

-Ако је одлука на Украјини "они их никада не би скинили са листе санкционисаних- рекао је он за АФП.

Нема сумње да су санкције озбиљно погодиле олигархе. Магазин Форбес је прошлог месеца уклонио 34 Руса са своје годишње листе милијардера.

- Рат је за њих апсолутна катастрофа - рекла је Елизабет Шимпфесл, професорка социологије на Универзитету Астон у Бермингему у централној Енглеској и ауторка књиге под називом "Богати Руси".

Петр Авен, познат по својој обимној колекцији руске умјетности, рекао је за лист Финанциал Тимес да није сигуран да ли му је "дозвољено да има чистача или возача" и да се суочио да протјеривањем из Уједињеног Краљевства. Његов дугодишњи пословни партнер, Михаил Фридман је рекао Блоомбергу да је у шоку. Многи руски олигарси имају више држављанстава и не журе назад у Русију.

Запад је био база у коју могу да оду у сваком тренутку када се плаше кривичног гоњења у Русији, рекао је Шимпфесл.

- Олигарси се никада нису трудили да развију руску владавину права - навео је.

Сапуница

Обим циљаних средстава је запањујући. Влада Велике Британије процјењује да само Абрамович вриједи више од 11 милијарди долара. Прича се да Абрамович има неколико луксузних јахти, од којих су двије усидрене у Турској, чиме је избјегао санкције на њих.

Чланице ЕУ пријавиле су замрзавање скоро 30 милијарди долара руске имовине, укључујући скоро седам милијарди у јахтама, хелиокотерима, имовини и умјетничким дјелима.

Вашингтон је саопштио да је санкционисао или блокирао бродове и авионе вриједне више од милијарду долара.

Амерички председник Џо Бајден  предложио је трајне санкције, рекавши да олигарсима не треба дозволити да уживају у луксузу док украјинска дјеца умиру.

На Фиџију полиција је заплијенила јахту под називом "Амадеа" вриједна око 300 милиона долара коју повезују са милијардером Сулејманом Керимовим, а све на захтјев Вашингтона.

Слике заплијењених јахти и затворених вила Путинових пријатеља такођер изазивају фрустрације у Русији.

- Обични Руси воле да виде како 'богати такође плачу - рекао је Калачов, цитирајући мексичку сапуницу коју су Руси гледали почетком 1990-тих. Оно што није јасно јесте да ли санкције утичу на одлуке Москве.

-Они не могу да утичу на Путина, јер се састаје са пословним лидерима само да би им рекао ствар - то није дијалог, тврди Калачов.

- Санкције ће несумњиво ослабити способност Русије да се бори - додао је Најс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:34