Вакцине Фајзер / - Ројтерс
18/11/2021 u 19:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Компанија "Фајзер" потписала уговор са САД: За десет милиона полула против ковида 5,29 милијарди еура

Компанија је најавила да ће почети да испоручује пилуле већ ове године, уколико добије зелено свјетло америчке Управе за храну и љекове

Компанија Фајзер саопштила је да је потписала уговор са Владом САД о испоруци десет милиона експерименталних пилула против цовид-19, у вриједности од 5,29 милијарди еура.

Тај уговор је двоструко већи од оног који је америчка влада потписала за куповину пилула компаније „Мерк“, мада је цијена Фајзеровог лијека нижа – око 530 долара, у поређењу са 700 долара, колико кошта Мерков, пренио је Глас Америке.

Фајзер је ове недјеље од америчких регулатора затражио да одобре хитну употребу лијека „Паxловид“, након што су резултати клиничких тестова показали да је 89 одсто ефикасан у спрјечавању хоспитализација или смртних случајева међу особама код којих постоји већи ризик од тешке болести.

Компанија је најавила да ће почети да испоручује пилуле већ ове године, уколико добије зелено свјетло америчке Управе за храну и љекове.

 - Овај споразум ће осигурати да милиони доза лијека буду доступни Американцима, ако буде одобрен -  рекао је секретар за здравство Хавијер Бесера.

Додао је да је вакцинација против ковида-19 и даље приоритет, али да би пилуле које могу да спрјече хоспитализације „могле да спасу животе“.

Фајзер је навео да очекује да ће произвести 180.000 доза до краја наредног мјесеца и најмање 50 милиона до краја 2022. године.

Америчка влада већ је обезбједила 3,1 милион доза Меркове пилуле за ковид за 2,2 милијарде долара, са правима да купи још два милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:06