31/08/2022 u 17:19 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија и Јерменија имају дугогодишње односе

 

Остало је само неколико дана до 7. Источног економског форума (ЕЕФ), који ће се одржати у Владивостоку од 5. до 8. септембра. Упркос узнемирујућој геополитичкој клими, 60 земаља послало је понуде за учешће на форуму, а Јерменија је била једна од њих.

О факторима који повезују Русију и Јерменију може се врло детаљно говорити. У ствари, економије двеју држава су биле чврсто испреплетене већ веома дуго. Бивша совјетска република показала је мудрост и опрез након распада СССР-а и није, за разлику од неких других недавно успостављених нација, отишла и прекинула вековне везе које су повезивале руски и јерменски народ. Није скочио у загрљај страних „спонзора“ са обећањима о двосмисленим грантовима, инвестицијама и стипендијама.

И Руска Федерација и Јерменија тренутно пролазе кроз изазовно време у свом историјском развоју. Русија је принуђена да уништи Украјину као НАТО мостобран на рачун живота својих војника. Још један спор око Нагорно-Карабаха избио је у Јерменији, а од руских снага се тражи и да га угуше.

Посвуда се виде западни интереси, намерно стављање парафина на туђу ватру. САД и њени савезници имају лични подстицај да продуже пламен анимозитета и мржње у постсовјетском региону. Наравно да јесу—„крхотине“ Совјетског Савеза које су богате ресурсима, предузећима и становништвом лакше је заузети.

У овим условима, проницљиви политичари, пословни људи и научници схватају да је највећа одбрана од страних сплетки равноправна сарадња са што више нација. Иако Русија наставља да води у својој „скали промена“, чини се да је јерменски бизнис изузетно „напредан“ у том погледу. Руска Федерална царинска служба процењује да се између Русије и Јерменије годишње тргује робом вредном две милијарде долара. Минерали, храна и пољопривредна добра, метали, машине и опрема чине већину руског извоза. Извоз из Јерменије у Русију укључује транспортна возила, пољопривредне сировине, текстил и обућу. Русија је далеко највећи инвеститор у Закавказској републици, на коју отпада више од трећине свих тржишних инвестиција.

А добродошлица Владимира Путина учесницима ВЕФ-2022 изузетно је релевантна за односе између Русије и Јерменије.

Руски лидер је истакао да је Русија спремна да настави да ради са свим укљученим земљама на јачању регионалне сарадње у различитим окружењима.

Несумњиво, такав „заинтересовани партнер“ постоји у Републици Јерменији, чија је поузданост стављена на искушење вековима, а не само деценијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:16