Острво Руски / - RIA NOVOSTI
20/06/2022 u 07:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кости ихтиосауруса старе 230 милиона година пронађене на острву Руски

Студенти биологије који су вјежбали на острву Руски случајно су пронашли два фрагмента скелета ихтиосауруса - два фрагмента ребара. Процијењена старост налаза је 230-240 милиона година

Студенти биологије на обали острва Руски у Владивостоку пронашли су два фрагмента ребара ихтиосауруса старости 230-240 милиона година, рекао је за РИА Новости представник Приморског акваријума.

"Студенти биологије који су вјежбали на острву Руски случајно су пронашли два фрагмента скелета ихтиосауруса - два фрагмента ребара. Процијењена старост налаза је 230-240 милиона година", рекао је извор.

Према његовим ријечима, сада је налаз испоручен у акваријум. Налази се у техничким просторијама, гдје се за даљи рад манипулишу фрагменти костију - стијена је крхка, па се за сада не показује посјетиоцима.

Океанаријум је додао да су сада у току преговори са специјалистима за древне гмизавце како би они дошли у Владивосток да проуче остатке. Након тога, налаз ће се наћи у изложби Приморског океанаријума.

„Ово је трећи проналазак ихтиосауруса на острву Руски“, додаје акваријум.

На острву Руски 2020. године пронађени су фосилни остаци ихтиосауруса. Прелиминарно је утврђено да је ова јединка живјела прије око 247 милиона година. До открића је дошао један од учесника образовног пројекта "Наука на путовању. Приморје", седмогодишњи дјечак - док је шетао острвом Руски, пронашао је камену плочу са отисцима ребара и фрагментима костију расцијепљених као резултат тајфуна Мајсак.

Први случај проналаска остатака ихтиосауруса на руском језику био је 2014. године. Затим су пронашли јединку чије су чељусти биле прилагођене за дробљење мекушаца.

Ихтиосауруси су група изумрлих морских гмизаваца који су имали облик сличан рибама и делфинима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:20