Princ Čarls / - FOTO: EPA
25/12/2022 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kralj Čarls u božićnoj poruci govorio o tuzi i krizi troškova života

U svojoj poruci, kralj je takođe odao priznanje javnom sektoru i zdravstvenim radnicima, dobrotvornim i vjerskim institucijama, pohvalivši ih za njihov rad tokom tekuće krize

Britanski kralj Čarls III uputio je svoju prvu božićnu poruku, odajući počast svojoj pokojnoj majci kraljici Elizabeti II, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ponavljajući riječi svoje majke u njenoj poslednjoj božićnoj poruci, gdje je govorila o svojoj tuzi zbog gubitka supruga princa Filipa, Čarls je rekao da je Božić "posebno dirljivo vrijeme za sve nas koji smo izgubili voljene".

Zahvalivši onima koji su poslali "duboko dirljive" poruke saučešća njemu i kraljici Kamilli, rekao je da je kraljevskoj porodici iskazana "ljubav i saučešće".

Takođe se osvrnuo na "vjeru u Boga" i "vjeru u ljude" pokojne kraljice, rekavši da ju je dijelio "cijelim srcem".

Čarls je isporučio svoju unaprijed snimljenu poruku stojeći u kapelici St George's u Vindsoru, gdje su pokopani kraljica i princ Filip. Dok je govorio, na ekranu su se pojavili snimci kraljevske porodice, uključujući princa Vilijama i princezu Kejt od Valsa.

U svojoj poruci, kralj je takođe odao priznanje javnom sektoru i zdravstvenim radnicima, dobrotvornim i vjerskim institucijama, pohvalivši ih za njihov rad tokom tekuće krize troškova života u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Govor je završio osvrnuvši se na posjetu Betlehemu, gradu u kojem je Isus rođen, te na "snagu svjetla koje pobjeđuje tamu".

- Vjerujem da možemo pronaći nadu za budućnost u ovoj svjetlosti koja daje život i uz istinsku poniznost koja leži u našem služenju drugima, rekao je Čarls.

Poručio je: "Stoga ga slavimo zajedno i uvijek ga čuvajmo."

Njegova je poruka završila izvedbom pjesme "O, mali grade Betleheme", kojom je Čarls citirao "vjeru pokojne kraljice u snagu tog svjetla".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 21:32