/ - SHUTTERSTOCK
07/04/2023 u 11:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov u Turskoj na razgovorima o izvozu žitarica

Turska se zalaže za produženje od 120 dana u skladu s izvornim sporazumom koji su Ankara i Ujedinjene nacije dogovorili prošlog jula

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u petak u Turskoj o produženju sporazuma koji Ukrajini omogućuje izvoz žitarica sigurnim koridorom u Crnom moru, izvijestila je agencija "France-Presse", prenose Nezvaisne.

Lavrov, koji je u četvrtak stigao u Ankaru, pridružio se turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Čavušogluu na večeri povodom prekida posta tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana prije nego što su njih dvojica u petak krenuli na razgovore.

Oni bi se trebali obratiti na zajedničkoj konferenciji za novinare u predsjedničkoj palati gdje će se Lavrov sastati i s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će Lavrov, koji je posljednji put posjetio Tursku u junu, razgovarati o sporazumu o žitu, za koji Moskva kaže da ga je produžila "kao gest dobre volje, za još 60 dana".

Turska se zalaže za produženje od 120 dana u skladu s izvornim sporazumom koji su Ankara i Ujedinjene nacije dogovorili prošlog jula.

Članica NATO-a, Turska, koja ima dobre veze i s Rusijom i s Ukrajinom, tjerala je obje zemlje na nastavak mirovnih pregovora nakon što su pregovori propali prošle godine.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača žitarica, a ruska specijalna vojna operacija u februaru 2022. blokirala je 20 miliona tona žitarica u luci dok dogovor nije dogovoren.

Sporazum je omogućio izvoz više od 25 miliona tona žitarica, ali Moskva želi drugi sporazum o izvozu ruske hrane i gnojiva uprkos zapadnim sankcijama.

Rusija takođe tjera Tursku i Siriju da normalizuju veze nakon godina napetosti od građanskog rata u Siriji, u kojem je od 2011. poginulo 500.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Ankara je podržala pobunjeničke grupe koje se bore za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Ministri vanjskih poslova posvetiće posebnu pažnju normalizaciji sirijsko-turskih odnosa započetoj u Moskvi", saopštilo je rusko ministarstvo.

Iran je takođe uključen u pregovore o normalizaciji.

Erdoanov pomoćnik za vanjsku politiku, Ibrahim Kalin, rekao je ove sedmice da su se zamjenici ministara vanjskih poslova Irana, Rusije, Sirije i Turske sastali u Moskvi, nakon čega su uslijedili dalji razgovori između ministara vanjskih poslova, ministara odbrane i šefova obavještajnih službi, prenosi "Turkish Minute".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:59