Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
11/09/2024 u 23:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Litvanija traži da NATO obori ruske dronove iznad Baltika

Litvanski ministar odbrane saopštio je danas da bi avioni NATO-a stacionirani u baltičkim zemljama trebalo da obore ruske dronove u vazdušnom prostoru njegove zemlje i njenih susjeda, nakon što je prošle sedmice ruski dro pao u Letoniji.

Od ulaska tri baltičke zemlje u NATO 2004. godine, njihovim nebom patroliraju NATO avioni jer nemaju borbene avione, prenosi RSE.

Misija NATO-a za praćenje baltičkog neba "treba ne samo da patrolira, već bi trebalo i, ako je potrebno, ako je moguće, ako vrijeme dozvoljava, skrati lanac donošenja odluka na nivou NATO-a kako bi avioni mogli odmah poletjeti i uništiti dronove", rekao je novinarima Laurinas Kasciunas.

Ruski dron Shahed iranske proizvodnje srušio se 7. septembra u Letoniji, ali nije eksplodirao.

Letonski predsjednik Edgars Rinkeviks izjavio je 10. septembra da njegova zemlja o tom pitanju razgovara sa svojim saveznicima.

- Pokrećemo pitanje protokola za presretanje bespilotnih letjelica sa našim NATO partnerima i tražimo da se saveznički borbeni avioni koriste čim se dron približi našim granicama, rekao je Rinkevics novinarima.

Ocijenio je da problem nastaje, između ostalog, zbog toga što avioni primaju naloge od NATO-a, a ne sa lokalnog nivoa, što usporava proceduru.

Dvije članice NATO tvrde da su ruski dronovi ušli u njihov vazdušni prostor

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski rekao je ranije ovog mjeseca da Varšava treba da ima pravo da obara ruske rakete koje prijete njenoj teritoriji dok su još iznad Ukrajine.

Ukrajina je takođe zatražila od susjednih država članica NATO-a da obore ruske rakete i bespilotne letjelice koje ciljaju njene zapadne regije.

- Rusi sve više gađaju mjesta blizu granice NATO-a, rekao je šef diplomatije Andrij Sibiha, pozivajući na "zajednički, čvrst i odlučan odgovor".

Obaranje tih projektila "bio bi dostojanstven i ispravan korak, dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 02:36