Kiriјakos Micotakis / - SHUTTERSTOCK
14/05/2023 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Micotakis: Turska bi mogla da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu

Prošle godine je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku, saveznicu Turske u NATO, za „okupaciju“ ostrva u Egejskom moru čiji je status utvrđen sporazumima posle Drugog svjetskog rata

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da bi Turska imala šta da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu.

„Otvoreni smo za dijalog kako bismo izgradili pozitivnu agendu koja će biti od interesa za sve nas u oblasti trgovine, kulture, životne sredine“, rekao je Micotakis u intervjuu listu Katimerini, dok cijela Grčka prati izbore u susjednoj zemlji.

Ali, kako je dodao, za stvarno poboljšanje odnosa sa Grčkom, „Turska mora da pristane na rješavanje nesuglasica na osnovu međunarodnog prava i prava mora“.

Micotakis, koji će iduće sedmice takođe biti suočen sa izborima u zemlji, rekao je da je „otvoren za dijalog sa liderom koga budu izabrali turski građani“.

Svi grčki mediji prate izbore u Turskoj, a neki su ocjenili da je riječ o najznačajnijim izborima u Turskoj u poslednjih nekoliko decenija.

Prošle godine je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku, saveznicu Turske u NATO, za „okupaciju“ ostrva u Egejskom moru čiji je status utvrđen sporazumima posle Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:04