/ - FOTO: UNSPLASH - BARBARA ZANDOVAL, MIGRANTI, ILUSTRACIJA
19/10/2024 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Migranti vraćeni iz Albanije u Italiju nakon odluke suda

Brod italijanske obalske straže vratio je danas u Italiju 12 migranata iz novootvorenih imigracionih centara u Albaniji posle sudske presude u Rimu.

Italijanski sud je u petak presudio protiv poteza desničarske vlade da drži migrante u objektima za obradu azila van Evropske unije prema sporazumu Italije i Albanije.

Sud je naveo da migranti moraju da budu vraćeni u Italiju jer se njihove zemlje porijekla, Egipat i Bangladeš, ne mogu smatrati bezbjednim.

Migranti su ove sedmice prebačeni u objekat u mjestu Gjader gdje bi, prema sporazumu dvije zemlje, trebalo da prođu kroz ubrzane granične procedure, prenosi MINA.

Njih je bilo 16, ali je četvoro već vraćeno u Italiju – dvoje iz zdravstvenih razloga i dvoje zbog maloljetnosti.

Sudska presuda predstavlja problem u aranžmanu između Italije i Albanije koji je vlada premijerke Đorđe Meloni pozdravila kao novi "model" za rešavanje ilegalnih migracija, piše Radio Slobodna Evropa.

Sporazum predviđa da će o zahtjevima migranata za azil, dok su u centrima u Albaniji, odlučivati italijanski sudija.

Obraćajući se novinarima tokom posjete Libanu, Meloni je za odluku suda rekla da je "pristrasna" i dodala da je na njenoj vladi da odredi koje su zemlje bezbjedne, a koje nijesu, sugerišući da će izraditi nova pravila za rješavanje tog pitanja.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedos rekao je na konferenciji za novinare da je uvjeren da će odluka biti poništena, dodajući da će vlada podnijeti žalbu Vrhovnom sudu ako treba.

Za sada, sudska presuda znači da će svi migranti morati da budu prebačeni u Italiju.

Centri u Albaniji će koštati Italiju 730 miliona dolara tokom pet godina.

Objektima upravlja Italija i nalaze se pod italijanskom jurisdikcijom, dok albanski čuvari pružaju spoljno obezbjeđenje.

Italija je pristala da primi migrante kojima je odobren azil, dok se onima čiji zahtjevi budu odbijeni suočavaju s deportacijom direktno iz Albanije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 18:33